Bundesbank a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei Germaniei în 2014

Banca Centrală a Germaniei a îmbunătăţit perspectiva de creştere a celei mai mari economii europene, datorită cererii mai solide pe plan intern, dar a revizuit în scădere estimările privind inflaţia, pe fondul ratelor foarte scăzute ale dobânzilor în zona euro, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - vin, 06 iun. 2014, 14:11
Bundesbank a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei Germaniei în 2014

‘Întărirea economiei germane, îmbunătăţirea situaţiei economice a statelor dezvoltate şi redresarea graduală a zonei euro sugerează că Germania va înregistra un ritm solid de creştere’, a declarat vineri preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 1,9%, faţă de 1,7% estimat în decembrie, şi o expansiune de 2% în 2015 şi de 1,8% în 2016.

Inflaţia va fi de 1,1% anul acesta, faţă de 1,3% estimat în decembrie, urmând să urce la 1,5% în 2015 şi 1,9% în 2016.

Banca Central Europeană (BCE) a revizuit, în scădere, prognozele de inflaţie pentru zona euro până în 2016. Pentru acest an, BCE mizează pe o creştere a preţurilor în zona euro de 0,7%, mai puţin faţă de avansul de un procent preconizat în luna martie şi mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, în 2015 inflaţia în zona euro ar urma să ajungă la 1,1%, mai puţin faţă de 1,3% cât estima anterior, şi la 1,4% în 2016, faţă de 1,5% cât prognoza în luna martie.

Încrederea consumatorilor din Germania a ajuns în mai la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, deoarece criza din Ucraina nu a atenuat apetitul pentru cumpărături al germanilor, care au devenit mai optimişti privind perspectivele economiei.

Compania de cercetare de piaţă GfK a anunţat recent că indicele privind încrederea consumatorilor, bazat pe un studiu efectuat în rândul a 2.000 de germani, a fost de 8,5 puncte în mai, a patra lună consecutivă de creştere şi cel mai ridicat nivel din ianuarie 2007. Indicele este în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Reuters.

În mai, aşteptările consumatorilor germani privind economia au urcat la cel mai ridicat nivel din aproape trei ani, după stagnarea înregistrată în precedentele trei luni. Germanii sunt încrezători în scăderea ratei şomajului, apreciază GfK.

Compania a confirmat şi estimarea anterioară conform căreia consumul privat va creşte anul acesta cu aproximativ 1,5%, dar a avertizat că încrederea consumatorilor s-ar putea deteriora dacă sancţiunile mai dure împotriva Rusiei vor duce la majorarea preţului energiei.

Economia germană a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere peste aşteptări de 0,8% datorită cererii interne şi temperaturilor peste medie din timpul iernii, a anunţat recent Oficiul federal de statistică (Destatis).

Datele preliminare sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,7%, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut economia germană a înregistrat un avans de 0,4%.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 2,5% în perioada ianuarie-martie 2014, Destatis precizând că este vorba de cea mai mare creştere din ultimii doi ani.

Această creştere solidă se datorează în exclusivitate cererii interne, în condiţiile creşterii cheltuielilor publice şi a gospodăriilor, a precizat Oficiul federal de statistică, adăugând că vremea neobişnuit de caldă de la începutul anului a ajutat şi ea unele sectoare precum construcţiile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...