Bundesbank avertizează că băncile germane sunt supraexpuse la piaţa imobiliară

Băncile germane ar putea suferi pierderi 'semnificative' în urma creditelor ipotecare acordate, dacă situaţia economiei se va înrăutăţi, a avertizat marţi Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 25 nov. 2014, 13:43
Bundesbank avertizează că băncile germane sunt supraexpuse la piaţa imobiliară

În oraşele în care preţurile locuinţelor cresc rapid, aproximativ o treime din creditele ipotecare acordate de băncile germane acoperă peste 100% din valoarea estimată a proprietăţii, creditorii fiind ‘structural vulnerabili’ la o criză imobiliară, se arată în raportul anual de stabilitate financiară al Bundesbank.

‘Preţurile locuinţelor în principalele şapte oraşe din Germania (Berlin, Hamburg, Frankfurt, Munchen, Koln, Dusseldorf şi Stuttgart) sunt supraevaluate cu aproximativ 25%. Dacă preţurile se modifică, într-un mediu stabil economic băncile ar putea compensa pierderile din credite imobiliare prin profituri obţinute la alte divizii. Dar deseori crizele imobiliare sunt însoţite de o încetinire macroeconomică, iar pierderile vor afecta semnificativ capacitatea băncilor de a face faţă riscurilor’, avertizează Banca Centrală a Germaniei.

Raportul se bazează pe un studiu efectuat în perioada 2009-2013, în rândul a 116 bănci din 24 de oraşe în care Bundesbank a remarcat o creştere rapidă a preţurilor locuinţelor.

Din toamna anului trecut se constată o încetinire a creşterii preţurilor locuinţelor iar băncile acordă credite ipotecare în mod prudent, apreciază Bundesbank.

Preţul locuinţelor în Germania a înregistrat, în trimestrul trei din 2014, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii zece ani, după ce investitorii au achiziţionat clădiri de apartamente, deoarece ratele scăzute ale dobânzilor au făcut alte investiţii mai puţin atractive.

În perioada iulie-septembrie 2014, preţul locuinţelor a urcat cu 5,2%, comparativ cu trimestrul trei din 2013, în timp ce preţurile clădirilor de apartamente au înregistrat un avans de 7,2%, conform indicelui publicat săptămâna trecută de o Asociaţie a băncilor din Germania, VDP. La locuinţele ocupate de un singur proprietar, preţurile au urcat cu 2,6%, avântul pe acest segment a încetinit după avansul semnificativ din precedenţii trei ani.

În perioada ianuarie-septembrie 2014, investitorii au achiziţionat în Germania proprietăţi comerciale în valoare de 25,5 miliarde de euro (32 miliarde de dolari), cel mai ridicat nivel din 2007, conform datelor Jones Lang LaSalle Inc.

VDP publică datele contractelor ipotecare semnate în Germania de peste 30 de bănci membre ale Asociaţiei, inclusiv Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, Banco Santander SA şi ING Groep NV.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...