Bundesbank: Băncile cu sediul în Marea Britanie vor trebui să-şi mute unele operaţiuni în UE

Băncile cu sediul în Marea Britanie ar putea pierde accesul la piaţa unică europeană după finalizarea Brexitului, astfel încât ele vor trebui probabil să relocheze unele operaţiuni pe continent, a afirmat vineri Andreas Dombret, membru al Boardului Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.
Economica.net - vin, 24 feb. 2017, 09:52
Bundesbank: Băncile cu sediul în Marea Britanie vor trebui să-şi mute unele operaţiuni în UE

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip ‘paşaport’, considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state.

Băncile îşi vor pierde probabil drepturile de paşaport şi orice aranjamente prin care se încearcă crearea unui substitut vor fi probabil riscante, fiind extrem de incert accesul la piaţa europeană, a declarat Dombret la Londra.

‘Deci, se pare că perspectivele privind accesul la piaţa UE prin Marea Britanie par mai degrabă obscure. Mă aştept ca Londra să rămână un centru financiar global de prim rang. Cu toate acestea, mă aştept ca firmele financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi mute cel puţin unele operaţiuni pentru a se asigura contra riscurilor provocate de rezultatele negocierilor’, a afirmat oficialul german.

În schimb, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, declara luna aceasta că Londra oferă servicii financiare de care beneficiază întreaga Europă, iar Uniunea Europeană ar trebui să recunoască asta într-un acord Brexit ‘rezonabil’ cu Marea Britanie.

‘Nu vrem să-i pedepsim pe britanici pentru deciziile lor. Vrem să păstrăm Regatul Unit aproape de noi’, a afirmat oficialul german într-un interviu acordat publicaţiei Tagesspiegel.

‘City of London este un centru financiar care serveşte întreaga economie europeană. Londra oferă o calitate a serviciilor financiare care nu este găsită pe continent. Asta se va schimba puţin după separaţie, dar trebuie să găsim reglementări rezonabile cu Marea Britanie’, a explicat Wolfgang Schaeuble.

Premierul Theresa May a declarat luna trecută că Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană, o mutare care va izola City-ul londonez de mulţi dintre clienţii săi. Băncile, companiile de asigurări, firmele de gestionare a activelor şi investitorii se întreabă cum îşi vor putea servi în viitor clienţii de pe continent.

Alternativa la sistemul de tip ‘paşaport’ include ‘regimul pentru a treia ţară’ (TCR), prin care UE permite firmelor de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi servească clienţii continentali cu condiţia respectării reglementărilor similare cu cele aflate în vigoare în blocul comunitar.

Pe de altă parte, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Wolfgang Schaeuble sprijină eforturile principalului centru financiar al Germaniei – Frankfurt – de a atrage o parte din bancherii care în prezent lucrează la Londra.

Analiştii susţin că acest oraş ar putea fi unul dintre principalii câştigători ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra. Însă oraşe precum Paris şi Dublin se anunţă concurenţi serioşi, iar unele bănci americane ar putea să transfere la New York unele dintre posturile de la Londra.

Puterea economică a Germaniei şi faptul că Frankfurt găzduieşte deja sediul central al BCE constituie elemente atractive pentru bănci. Însă capitala financiară a Germaniei are şi unele dezavantaje în atragerea de bancheri străini. Există un deficit de locuinţe pentru noii veniţi, iar locurile la cele 13 şcoli internaţionale din regiune sunt deja ocupate.

Şi premierul Theresa May a dat asigurări că Marea Britanie va încerca să atragă companiile şi instituţiile financiare cu reglementări mai relaxate şi impozit pe profit mai scăzut dacă UE va oferi un acord post-separare care nu va fi acceptabil pentru Guvernul de la Londra. Oficialii UE au avertizat că astfel de măsuri ar afecta perspectivele obţinerii unui acord comercial.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...