Bundesbank critică planul BCE privind cumpărarea de obligaţiuni de stat

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, a criticat luni planul Băncii Centrale Europene (BCE) de a se angaja la cumpărarea nelimitată, de pe pieţele secundare, a obligaţiunilor statelor euro aflate în dificultate, adâncind divergenţele din UE privind rezolvarea crizei datoriilor de stat.
Economica.net - lun, 20 aug. 2012, 12:09
Bundesbank critică planul BCE privind cumpărarea de obligaţiuni de stat

„Bundesbank este de părere că achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale de către Eurosistem trebuie privite critic şi presupun riscuri semnificative de stabilitate”, se arată în raportul lunar prezentat luni de banca centrală germană, citat de Bloomberg.

Noul program „ar putea fi nelimitat”, iar deciziile privind o potenţială distribuire largă la nivelul zonei euro riscurilor de solvenţă ar trebui să aparţină guvernelor sau parlamentelor, şi nu băncilor centrale, avertizează Bundesbank.

Comentariile sugerează că banca centrală a Germaniei nu va susţine planul pregătit de BCE pentru reducerea costurilor de finanţare ale statelor de la periferia zonei euro. Randamentele de referinţă ale Spaniei şi Italiei au scăzut luni la minimele ultimelor şase săptămâni pe pieţele secundare, după ce Der Spiegel a scris că BCE ar putea plafona dobânzile plătite de ţările aflate în dificultate. Potrivit revistei germane, plafoanele ar urma să fie impuse prin cumpărarea „nelimitată” de obligaţiuni de către BCE.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, preşedinte al Eurogroup, forumul miniştrilor de Finanţe din zona euro, va merge miercuri la Atena pentru a discuta, cu premierul Antonis Samaras, solicitarea guvernului elen privind prelungirea cu doi ani a termenelor din programul de consolidare fiscală convenit de Grecia cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE).

Samaras se va întâlni vineri, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, apoi sâmbătă la Paris cu preşedintele Francois Hollande. Hollande şi Merkel vor avea o întrevedere joi, în capitala germană.

Preşedintele BCE Mario Draghi a propus la începutul lunii august un plan care presupune ca banca să cumpere obligaţiuni spaniole şi italiene în paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobânzile percepute de investitori celor două ţări. Germania sprijină propunerile lui Draghi, insistând pe precizările acestuia că că astfel de acţiuni trebuie însoţite de respectarea unor condiţii stricte de către Roma şi Madrid.

Fostul preşedinte al Bundesbank, Axel Weber, a demisionat anul trecut după ce a devenit izolat în Europa în privinţa opoziţiei manifestate faţă de programul prin care BCE a cumpărat din piaţă obligaţiuni ale statelor aflate în dificultate, pentru a le reduce costurile de finanţare.

Fostul vicepreşedinte Bundesbank Juerges Stark a renunţat în decembrie la poziţia de economist şef al BCE în semn de protest faţă de aceleaşi măsuri. BCE a suspendat achiziţiile de obligaţiuni în luna martie.

„Nimeni nu ar trebui să încerce să creeze impresia că Bundesbank sau preşedintele ei ar fi izolaţi”, a declarat Joerg Asmussen, membru din partea Germaniei în Boardul Executiv al BCE, citat în ediţia de luni a Frankfurter Rundschau.

Întrebat dacă îngrijorarea manifestată de Bundesbank privind noul plan prezentat de BCE este justificată, Asmussen a spus că BCE acţionează în limitele mandatului său, de a garanta stabilitatea preţurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Facturile o iau razna. Prețul energiei e și de patru ori mai mare față de acum un an
Facturile o iau razna. Prețul energiei e și de patru ori mai mare față de acum un an
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 2.400 lei pe MWh, în luna august 2022, valoare cu 332% mai mare faţă de preţul......
Protest în București. Liderii AUR, în frunte cu George Simion, au plecat spre Piața Victoriei
Protest în București. Liderii AUR, în frunte cu George Simion, au plecat spre Piața Victoriei
Sute de oameni s-au strâns deja în Piața Victoriei pentru un protest organizat de Partidul AUR împotriva creșterii ...
Romgaz vrea să producă hidrogen din surse regenerabile
Romgaz vrea să producă hidrogen din surse regenerabile
Producătorul național de gaze Romgaz consultă piața pentru servicii privind elaborarea unui studiu de piață și oportunități ...
Rușii îi lasă fără gaze și pe italieni. Anunț oficial al companiei energetice Eni: Blocajul va continua și luni
Rușii îi lasă fără gaze și pe italieni. Anunț oficial al companiei energetice Eni: Blocajul va continua și luni
Grupul italian Eni a anunţat că în acest weekend nu va primi gazele comandate grupului rus Gazprom şi că situaţia va ...