1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

Bundesbank dă vina pe BCE pentru cel mai mic profit de după 2004

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a anunţat joi cel mai mic profit din ultimii 12 ani, în condiţiile în care a fost nevoită să îşi majoreze provizioanele pentru a face faţă eventualelor pierderi de pe urma obligaţiunilor achiziţionate în cadrul programului de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, informează AFP şi Reuters.

23 feb, 2017 | Agerpres

Bundesbank a înregistrat anul trecut un profit net de 399 milioane euro, cel mai mic profit net anual de după 2004, după un profit net de 3,2 miliarde euro în 2015. Scăderea a fost cauzată, în principal, de majorarea provizioanelor până la 21,9 miliarde euro la finele lui 2016, de la 19,6 miliarde euro la finele lui 2015.

Scăderea profitului Bundesbank înseamnă contribuţii mai mici la bugetul federal al Germaniei, ceea ce va înmulţi criticile Berlinului faţă de programul de relaxare cantitativă al BCE.

'Este momentul să ne punem întrebarea când putem lua piciorul de pe pedala politicii monetare. În special, având în vedere că o măsură esenţială din politica monetară ultra-relaxantă sunt achiziţiile mari de obligaţiuni guvernamentale, faţă de care, aşa cum ştiţi, am o atitudine critică', a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Pentru moment, Banca Centrală a Germaniei înregistrează un profit de pe urma portofoliului său de obligaţiuni. Ironic însă aceste profituri provin în principal de pe urma obligaţiunilor emise de ţările cu probleme cum este Grecia, care oferă randamente mai mari. Aceste obligaţiuni au fost achiziţionate între 2010 şi 2012 în pofida opoziţiei exprimate la acea dată de Bundesbank. În schimb, obligaţiunile emise de landurile germane achiziţionate în cadrul politicii de relaxare monetară demarată de BCE în 2015, dintre care unele au un randament negativ, au generat o pierdere modestă pentru Bundesbank în 2016.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO