Bundesbank: Băncile ar trebui să înceteze să se mai plângă de verificările BCE

Băncile ar trebui să înceteze să se mai plângă de procesul de verificare a calităţii activelor iniţiat de BCE şi să contribuie la curăţarea mizeriei pe care au creat-o, a afirmat, vineri, Joachim Nagel, şeful interimar al supervizării Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), într-un interviu acordat Reuters.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 11:28
Bundesbank: Băncile ar trebui să înceteze să se mai plângă de verificările BCE

Băncile ar trebui să folosească oportunitatea creată de verificarea activelor, arătându-le investitorilor că au depăşit perioada cea mai dificilă, a explicat oficialul german.

Activele celor mai mari 128 de bănci europene sunt verificate de Banca Centrală Europeană, ca parte a unei estimări cuprinzătoare înainte de a prelua supervizarea bancară în zona euro, în noiembrie. Rezultatele vor fi anunţate în octombrie 2014, iar UE va implementa total reglementările globale privind capitalul băncilor până în 2019.

Anul trecut, oficialii Băncii Centrale Europene au anunţat cele 128 de instituţii din zona euro că vor fi supuse verificării calităţii activelor. Pe lista provizorie sunt 24 de bănci din Germania, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 în Franţa, şapte din Olanda, cinci din Irlanda şi câte patru din Grecia, Cipru şi Portugalia. Printre băncile din Germania verificate de BCE se află Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, DZ Bank AG, Landesbank Baden-Wuerttemberg şi Bayerische Landesbank.

La procesul de verificare, vor fi impuse băncilor aceleaşi standarde, vor fi eliminate discrepanţele naţionale şi va fi mai uşor pentru investitori să compare situaţia băncilor indiferent de statul în care au sediul. Dar băncile vor trebui să completeze documente cu date cuprinzătoare şi să ofere informaţii detaliate privind împrumuturile acordate. Unii bancher au cerut reglementări mai puţin stricte din partea BCE.

‘Aş vrea să văd mai multă înclinaţie spre cooperare din partea sectorului bancar. Băncile trebuie să se vadă ca parte a acestui exerciţiu’, a explicat Joachim Nagel, care a adăugat că ajustările sunt o reacţie logică la criza financiară.

‘Băncile ar trebui să aprecieze procesul de verificare ca o oportunitate pentru a furniza rezultate către pieţele financiare care să ilustreze că sistemul bancar este într-o stare bună, pentru a întări încrederea investitorilor, a adăugat oficialul Bundesbank.

‘O verificare cuprinzătoare, aplicată uniform tuturor băncilor importante, reprezentând 85% din sistemul bancar din zona euro, este un important pas înainte pentru Europa şi pentru viitorul economiei zonei euro. Principalul obiectiv va fi transparenţa. Ne aşteptăm ca verificarea calităţii activelor să întărească încrederea sectorului privat în soliditatea băncilor din zona euro şi în calitatea bilanţurilor lor’, a declarat, recent, şeful BCE, Mario Draghi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...