Burcea, ANAT: N-ai 2.000 de euro, nu faci agenţie. În primul an vom avea un fond de 5 mil. euro pentru garantarea vacanţelor

Două agenţii de turism au apelat la insolvenţă în mai puţin de o lună. Cazurile Genius Travel şi Mareea au stricat vacanţele a sute de turişti. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Autoritatea Naţională pentru Tursim (ANT) lucrează la punerea în aplicare a unei Ordonanţe care să oblige toate agenţiile din România să contribuie la un fond de garantare a vacanţelor turiştilor. 
Andrada Ghira - lun, 05 sept. 2016, 21:07
Burcea, ANAT: N-ai 2.000 de euro, nu faci agenţie. În primul an vom avea un fond de 5 mil. euro pentru garantarea vacanţelor

În ultima lună, agenţiile de turism Genius Travel şi Mareea Comtur şi-au anunţat clienţii că nu mai pot onora serviciile contractate. Încă de la cazul Genius Travel s-a pus şi mai acut problema poliţelor de asigurare pe care agenţiile de turism trebuie să le încheie. Cele mai recente date ale ANT, din 2 septembrie a.c., arată că 1.686 de agenţii de turism nu au făcut dovada deţinerii unei poliţe de asigurări. 

Dar, chiar şi cu poliţă de asigurare, care este de 50.000 de dolari pentru agenţiile turoperatoare, cum e Mareea sau 10.000 de dolari pentru cele detailiste, precum Genius Travel, turiştii pot rămâne fără bani. Şi asta pentru că plafonul e prea mic. Spre comparaţie, 147 de turişti ai Genius Travel au fost păgubiţi cu 136.000 de euro. Asigurarea nu acoperă decât în limita a 10.000 de dolari. 

ANAT vrea un fond de garantare a vacanţelor de la 1 ianuarie 2017 

ANAT a plătit 15.000 de euro pentru consultanţă externă pentru redactarea unui proiect ce urmează să fie transformat de ANT în Ordonanţă de Guvern. Actul normativ va obliga toate agenţiile de turism să cotizeze, anual, la un fond de garantare a vacanţelor turiştilor. Spre sfârşitul acestei săptămâni, proiectul va fi trimis ANT, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alin Burcea, preşedintele ANAT. 

Din experiza consultanţilor, unul român şi altul străin, cea mai mică sumă pe care o agenţie de turism va trebui să o plătească este de 2.000 de euro şi poate urca chiar spre 20.000 de euro. Agenţiile mici, detailiste, care revând pachetele de turism, plătesc anual între 600 şi 1.000 de euro an de an pentru asigurare.

„Cel mai important lucru care se va întâmpla este să avem un fond de garantare şi am terminat bâlciul. Dacă îl făceam de şase, şapte ani, era bine. Turiştii să stea liniştiţi 100%”, ne-a mai declarat Alin Burcea, preşedeintele ANAT. 

Toate agenţiile de turism vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2017, să cotizeze la acest fond. Alin Burcea, care deţine agenţia de turism Paralela 45, spune că va avea de plătit 20.000 de euro anual. 

„Ne obligă comunitatea europeană să asigurăm banii turiştiilor. N-ai 2000 de euro, nu faci agenţie. Estimările arată că în primul an se vor strânge 5 milioane de euro şi an de an banii se vor strânge”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Alin Burcea.

Ce s-a întâmplat cu turiştii Mareea 

La câteva săptămâni după cazul Genius Travel, care nu a mai putut onora vacanţele şi a păgubit 147 de turişti cu 136.000 de euro, a apărut cazul Mareea. Pe 3 septembrie, Direcţia de Control şi Autorizare din cadrul ANT anunţa pe 3 septembrie că circa 1.100 de turişti sunt păgubiţi, iar suma tuturor contractelor se ridică la 460.000 de euro, din care 258.00 de euro reprezintă sume restante către furnizori.

Mai multe agenţii de turism membre ANAT au preluat turiştii şi le-au asigurat vacanţele externe. Circa 800 de turişti care au plătit vacanţe pe litoral au fost cazaţi la hotelul Mareea, Mercur Minerva, dar şi la alte hoteluri. 

„Pe intern nu este problemă. Au fost preluaţi cam 800 de turişti. Pe extern, suntem şase, şapte agenţii care am preluat clienţi pe contractele noastre. Sper să nu rămână niciun turist pe afară. Nu pot să zic 100%, dar cred că o să-i rezolvăm pe toţi”, ne-a mai declarat Alin Burcea. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...