Burduja: România a intrat în „revoluţia verde”. Investiţiile în regenerabile trebuie dublate de cele în capacităţi de stocare

România se află în mijlocul unei revoluţii verzi şi sunt pregătite o mulţime de linii de finanţare pentru investiţii în regenerabile, dar acestea trebuie dublate de investiţii în capacităţi de stocare, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la deschiderea Târgului Green Energy Expo & Romenvirotec, de la Romexpo.
AGERPRES - joi, 11 apr. 2024, 13:53
Burduja: România a intrat în

„România se află în mijlocul unei revoluţii verzi şi acesta este un lucru bun, pentru că în această direcţie se îndreaptă Uniunea Europeană şi lumea întreagă. Am pregătit, prin Ministerul Energiei, o mulţime de linii de finanţare pentru susţinerea acestei revoluţii verzi. De la PNRR investiţia 1, unde cu 460 de milioane de euro am reuşit să finanţăm peste 1.700 de MW putere instalată în solar şi eolian, până la, tot prin PNRR, partea de stocare, un apel în curs şi producţie de baterii şi celule pentru panouri fotovoltaice, până la Fondul pentru modernizare, unde discutăm de încă 400 de milioane de euro pentru producţia de energie verde, 415 milioane euro pentru auto-consum energie verde, în total 815 milioane euro, apeluri care se deschid până la finalul acestei luni şi unde aşteptăm din nou un mare interes din partea pieţei”, a spus ministrul, scrie Agerpres.

El a subliniat că la toate acestea se adaugă schema Contractelor pentru Diferenţă, pregătită de minister şi pentru care vara aceasta vor avea loc toate procedurile necesare.

„Schema este una competitivă. Vor intra, bineînţeles, acei investitori care sunt dispuşi să ofere preţul de exercitare cel mai mic şi unde discutăm iarăşi de 2.000 de MW în acest an – 1.000 solar, 1.000 eolian – şi încă 3.000 anul viitor – 1.500 solar, 1.500 eolian -, deci 5.000 de MW pentru Sistemul Energetic Naţional. Toate aceste lucruri sunt semnale că România se modernizează în sectorul energetic naţional şi ele trebuie dublate de investiţii în capacităţi de stocare. Am văzut cu toţii ce se întâmplă în ultimele zile când am avut soare, au fost zile când am avut şi soare şi vânt. Am avut energie ieftină şi asta pune presiune pe producători. Singura soluţie şi cea mai mare urgenţă în sistemul energetic naţional este într-adevăr partea de stocare”, a punctat Sebastian Burduja.

În acest sens, ministrul a menţionat stocarea în baterii şi a precizat că apelul din PNRR este în curs, până în jur de 21 aprilie. La acestea se adaugă partea de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, de tipul Tarniţa-Lăpuşteşti, al investiţiei de la Bicaz, sau al celor de pe Olt, pe care ministerul încearcă să le operaţionalizeze în termen scurt, scrie Agerpres..

„Îl salut pe ministrul Mediului, Mircea Fechet. De altfel, subiectul stocării e constant în discuţiile dintre noi, inclusiv în ceea ce priveşte programul Casa verde, un program foarte bun pe care Guvernul României îl are, dar şi finalizarea hidrocentralelor şi noi ne-am propus, cu toate eforturile, să accelerăm acele proiecte aflate în curs de execuţie, unele de peste 34 de ani, cum este Răstoliţa, cum sunt cele de la Bumbeşti Jiu şi altele, astfel încât să putem demonstra că şi în România avem capabilitatea să finalizăm proiectele importante pentru sistemul energetic naţional”, a mai spus ministrul Energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...