Bursa a avansat cu 1%, pe un rulaj în creştere în principal datorită unor deal-uri cu acţiuni FP

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor vest-europene şi a avansat cu 1,05% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj în creştere de zece ori datorită în special unor deal-uri cu 0,19% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - mie, 25 iul. 2012, 11:19
Bursa a avansat cu 1%, pe un rulaj în creştere în principal datorită unor deal-uri cu acţiuni FP

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, însă atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe acţiunile Fondului Proprietatea şi pe titlurile OMV Petrom (SNP). Cele două acţiuni au înregistrat rulaje de 3,8 milioane lei şi, respectiv, aproape 2,7 milioane lei, în timp ce restul titlurilor au consemnat transferuri de sub 215.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile OMV Petrom au asigurat 89% din lichiditatea pieţei principale, de 7,3 milioane lei.

Două tranzacţii negociate cu 0,19% din acţiunile Fondului Proprietatea (12,5 milioane lei) şi un deal cu 0,47% din titlurile Ropharma (852.000 de lei) au ridicat lichiditatea pieţei acţiunilor la 20,7 milioane lei (4,4 milioane euro). Astfel, rulajul pieţei este de zece ori mai mare decât lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de doar 2,1 milioane lei (463.000 de euro).

Cel mai mare pachet de acţiuni Fondul Proprietatea a fost transferat printr-un deal realizat la ora 12:09, la 0,4747 lei, preţ cu 1,65% peste ultima cotaţie de marţi. Pe piaţa principală, titlurile FP au avansat cu 1,61%, la 0,4745 lei.

Tranzacţia cu acţiunile Ropharma a fost efectuată la 0,62 lei, preţ similar ultimei cotaţii de marţi. Cotaţia acestor titluri a stagnat şi pe piaţa principală, unde a fost perfectată o singură operaţiune, de 248 de lei.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 1,17%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,95%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,79%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,51% peste închiderea de marţi.

Noul indice al BVB, BET-BK, a avansat cu 0,42%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,7%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 1%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...