Bursa a avansat foarte uşor la deschidere

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,09% la deschiderea şedinţei de joi, într-o piaţă în care trei deal-uri cu 10,5% din acţiunile Carbochim (CBC) şi o tranzacţie negociată cu un pachet de titluri OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea la aproape 7 milioane lei.
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 09:16
Bursa a avansat foarte uşor la deschidere

După primele minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,18%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,14% peste ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,28%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,3%.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a debutat în scăderede nesemnificativă, cu 0,05%, ca urmare a scăderii titlurilor OMV Petrom cu 0,51%.

Acţiunile OMV Petrom au ajuns la preţul de 0,388 lei, pe al doilea rulaj din piaţa principală, de 784.000 de lei.

Cu aceste titluri a fost realizat şi un deal, de 740.000 de lei, la preţul de 0,37 lei. Preţul este similar celui la care BERD a vândut miercuri 0,4% din acţiunile OMV Petrom, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

Totodată, în primele zece minute ale şedinţei de joi au fost realizate trei deal-uri cu 10,48% din titlurile Carbochim, pentru 3,3 milioane lei. Acţiunile au fost cedate la preţul de 8,2 lei, cu 13,68% sub cotaţia precedentă, înregistrată pe 16 noiembrie. Pe piaţa principală, acţiunile companiei au scăzut la 8,2 lei, în cadrul a două tranzacţii în valoare cumulată de 62.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 1,7 milioane lei, iar preţul a avansat cu 0,75%, la 0,534 lei.

Astfel, tranzacţiile cu acţiunile Carbochim, cu titlurile OMV Petrom şi cu acţiunile Fondului Proprietatea au ridicat lichiditatea pieţei la aproape 7 milioane lei (1,5 milioane euro). Aceste acţiuni au asigurat 95% din rulajul bursei.

Lichiditatea pieţei este cu mult peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de doar 133.000 lei (29.000 euro).

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 0,6%, pe fondul optimismului investitorilor după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, care a indicat că negocierile dintre Congres şi Casa Albă privind deficitul bugetar al SUA înregistrează progrese.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...