Bursa a avansat foarte uşor la deschidere

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,09% la deschiderea şedinţei de joi, într-o piaţă în care trei deal-uri cu 10,5% din acţiunile Carbochim (CBC) şi o tranzacţie negociată cu un pachet de titluri OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea la aproape 7 milioane lei.
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 09:16
Bursa a avansat foarte uşor la deschidere

După primele minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,18%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,14% peste ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,28%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,3%.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a debutat în scăderede nesemnificativă, cu 0,05%, ca urmare a scăderii titlurilor OMV Petrom cu 0,51%.

Acţiunile OMV Petrom au ajuns la preţul de 0,388 lei, pe al doilea rulaj din piaţa principală, de 784.000 de lei.

Cu aceste titluri a fost realizat şi un deal, de 740.000 de lei, la preţul de 0,37 lei. Preţul este similar celui la care BERD a vândut miercuri 0,4% din acţiunile OMV Petrom, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

Totodată, în primele zece minute ale şedinţei de joi au fost realizate trei deal-uri cu 10,48% din titlurile Carbochim, pentru 3,3 milioane lei. Acţiunile au fost cedate la preţul de 8,2 lei, cu 13,68% sub cotaţia precedentă, înregistrată pe 16 noiembrie. Pe piaţa principală, acţiunile companiei au scăzut la 8,2 lei, în cadrul a două tranzacţii în valoare cumulată de 62.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 1,7 milioane lei, iar preţul a avansat cu 0,75%, la 0,534 lei.

Astfel, tranzacţiile cu acţiunile Carbochim, cu titlurile OMV Petrom şi cu acţiunile Fondului Proprietatea au ridicat lichiditatea pieţei la aproape 7 milioane lei (1,5 milioane euro). Aceste acţiuni au asigurat 95% din rulajul bursei.

Lichiditatea pieţei este cu mult peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de doar 133.000 lei (29.000 euro).

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 0,6%, pe fondul optimismului investitorilor după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, care a indicat că negocierile dintre Congres şi Casa Albă privind deficitul bugetar al SUA înregistrează progrese.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...