Bursa a avansat uşor în prima parte a zilei. Creşterea acţiunilor OMV Petrom a încetinit la 1,1%

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,56% în prima parte a zilei, într-o piaţă unde creşterea acţiunilor OMV Petrom (SNP) a ajuns la 1,12%, de la 2,5% în primele minute, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au rămas în apropierea noului record stabilit la deschiderea şedinţei.
Economica.net - mar, 13 aug. 2013, 10:25
Bursa a avansat uşor în prima parte a zilei. Creşterea acţiunilor OMV Petrom a încetinit la 1,1%

Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit miercuri preţul maxim din ziua listării, din 25 ianuarie 2011, iar în următoarele şedinţe au atins record după record, îndreptându-se spre pragul psihologic de 0,7 lei/titlu. În primele minute ale şedinţei de marţi, cotaţia acestor titluri a stabilit un nou maxim istoric, de 0,6985 lei, după care s-au întors spre nivelul de la închiderea de luni.

La ora 13:00, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,697 lei, preţ cu 0,29% peste ultima cotaţie de luni, şi înregistrau al treilea rulaj din piaţă, de 1,4 milioane lei.

Titlurile OMV Petrom au urcat cu 2,5% în primele minute de tranzacţionare şi au ajuns la preţul de 0,45 lei, investitorii reacţionând vizibil la rezultatele financiare înregistrate de Petrom în primul semestru şi publicate marţi dimineaţă.

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, acţiunile OMV Petrom s-au întors sub 0,45 lei, iar la mijlocul şedinţei erau cotate la 0,4438 lei, preţ cu 1,12% peste închiderea de luni. Cu aceste acţiuni au fost operate tranzacţii de 842.000 de lei, din care 442.000 de lei reprezintă valoarea unui deal.

Profitul net al grupului Petrom a urcat cu 18% în primul semestru, la 2,393 miliarde lei (545 milioane euro), însă vânzările au coborât cu 5%, la 11,576 miliarde lei (2,636 miliarde euro), în special din cauza scăderii vânzărilor de ţiţei comparativ cu perioada similară a anului trecut.

La mijlocul şedinţei, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,82% peste închiderea de luni, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în creştere cu 0,15%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,74%.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,82%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,79%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au realizat tranzacţii de 10 milioane lei (2,2 milioane euro), cu 45% peste lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 6,9 milioane lei (1,5 milioane euro). Mai mult de jumătate din rulaj a fost asigurat de transferuri cu acţiunile Erste (2,8 milioane lei), SIF Transilvania (aproape 1,5 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,4 milioane lei).

Acţiunile Erste au urmat evoluţia de la Viena şi au urcat cu 2,49%, la 115,4 lei (26,08 euro), iar titlurile SIF Transilvania au crescut cu 1,21%, la 0,584 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi transferă activitățile sub cupola unui holding. Au adus în țară 29,7 milioane de euro
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi ...
Grupul elvețian Ameropa, cu activități în tradingul de cereale și producție de îngrășăminte pentru agricultură, ...
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Divizia logistică a Deutsche Bahn va comanda aproape 1.500 de camioane electrice de la startup-ul suedez Volta Trucks.
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor fi noii unicorni?
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor ...
Ecosistemul de startup-uri din Europa Centrală și de Est a crescut în mod constant, afacere cu afacere, unicorn cu unicorn, ...