Bursa a continuat să crească uşor, pentru a şasea şedinţă consecutiv

Bursa de la Bucureşti a încheiat o nouă şedinţă în creştere uşoară, cu 0,24%, însă brokerii consideră că evoluţia din ultimele şase şedinţe nu este relevantă, având în vedere volumele reduse de acţiuni tranzacţionate.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 15:02
Bursa a continuat să crească uşor, pentru a şasea şedinţă consecutiv

În ultimele şase şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cumulat cu 2,73%, iar atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni, iar aproape 40% din rulajul pieţei a fost susţinut de deal-uri.

„Volumele sunt prea mici ca să putem spune că piaţa are un trend. Din păcate, şi interesul scăzut pentru România din partea străinilor şi faptul că au început vacanţele «contribuie» din plin la lichiditatea redusă. Nu cred că până în septembrie vom avea zile cu volume de peste 10 milioane euro pe piaţa regular, poate doar întâmplător. Se pare că încă vreo două luni de acum înainte piaţa va evolua într-un range strâns, +/- 5%, cu volume reduse. Raportările semestriale pot să mai aducă un plus uşor de lichiditate şi volatilitate. Din păcăte, asta este! Nici pe plan extern şi nici intern nu se preconizează evenimente sau reuniuni politice sau economice ce ar prefigura un eventual impact asupra pieţelor mari sau un efect de val asupra celor de frontieră”, a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a IFB Finwest Arad.

La închiderea şedinţei de joi, tranzacţii de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei, de 21,9 milioane lei (4,9 milioane euro), a fost cu un sfert sub cea de miercuri, de 29,3 milioane lei (6,6 milioane euro). Aproape 40% din rulajul de joi a fost asigurat de deal-uri cu cu titluri SIF Muntenia (4,8 milioane lei), BRD (2,3 milioane lei) şi Banca Transilvania (1 milion de lei).

„În această perioadă nu se prea fac nici reaşezări de portofoliu ale instituţionalilor, doar mici ajustări de deţineri şi expuneri pentru a preveni un eventual risc de volatilitate. În general frecvenţa mai mare a tranzacţiilor deal este dată şi de reducerea valorii minime a unei asemenea tranzacţii, în baza unui regulament la nivel european, şi de faptul că tranzacţiile cu blocuri mai mari, în general, se fac la o singură casă de brokeraj cu ambele părţi, brokerii încercând să găsească contraparte tot printre clienţii proprii pentru a genera rulaj şi venituri”, a mai spus brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a încheiat ziua în creştere cu 0,41%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat nesemnificativ, cu 0,09%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,25% sub nivelul de miercuri. Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au fost singurele din acest indice care au încheiat ziua pe verde.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,37%, în timp ce indicele extins BET-BK a urcat cu 0,65%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 3,6 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,86%, la 0,6375 lei.

În prima parte a şedinţei, aceste titluri au fluctuat foarte uşor în jurul ultimei cotaţii de miercuri, în cadrul unor tranzacţii de sub 1 milion de lei. După ora 15:00, preţul a început să scadă vizibil, odată cu plasarea mai multor ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici. Cel mai mic preţ plătit pentru aceste acţiuni a fost cu aproape 2,5% sub închiderea de miercuri şi a fost atins în jurul orei 15:50.

De la acest moment, corecţia s-a temperat, iar la finalul şedinţei, titlurile Fondului Proprietatea erau la un preţ cu 0,86% sub ziua anterioară.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 306.000 de lei, faţă de 194.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%, evoluţia fiind susţinută de unele declaraţii ale preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, potrivit căruia economia americană va avea nevoie în continuare de stimuli.

Pieţele au fost afectate în ultimele două luni de aşteptările investitorilor ca Fed să reducă gradual programul de stimulare monetară a economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent a fost spartă bariera de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi......
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea ...
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu ...