Bursa a crescut cu 0,7%, pe un rulaj susţinut de o tranzacţie cu 0,4% din acţiunile BRD

Bursa a crescut cu 0,74% în prima parte a zilei, într-o piaţă unde o tranzacţie cu 0,43% din acţiunile BRD a ridicat lichiditatea la 32,6 milioane lei, în timp ce majoritatea titlurilor au înregistrat variaţii uşoare.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 11:52
Bursa a crescut cu 0,7%, pe un rulaj susţinut de o tranzacţie cu 0,4% din acţiunile BRD

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Punctul maxim de creştere al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins în jurul orei 11:15, când piaţa a fost pe plus cu 0,91%.

La scurt timp după ora 11:00, pe piaţa principală a fost transfert un pachet de acţiuni reprezentând 0,43% din titlurile BRD, pentru aproape 27,2 milioane lei (6,1 milioane euro). Acţiunile au fost tranzacţionate la preţul de 9 lei/titlu, cu 1,93% peste ultima cotaţie de luni.

Ulterior, titlurile băncii au rămas pe plus cu 1,9%, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse. La mijlocul şedinţei, acţiunile BRD erau cotate la 9 lei, cu 1,93% peste ziua anterioară, iar tranzacţiile însumau 27,6 milioane lei (6,2 milioane euro).

Operaţiunile cu acţiunile BRD au asigurat 84% din lichiditatea pieţei, de 32,6 milioane lei (7,3 milioane euro). Rulajul pieţei este, astfel, cu mult peste valoarea transferurilor din prima parte a şedinţei de luni, de numai 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,96% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,52%.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 0,61% peste închiderea de luni.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 0,89% şi, respectiv, cu 0,71%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP). Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Majoritatea investitorilor au continuat să fie axaţi pe oferta derulată pentru vânzarea unui pachet reprezentând 15% din titlurile Romgaz şi pe cea prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni.

Intensitatea subscrierilor în oferta Romgaz a scăzut marţi, întrucât din această zi şi până joi, ultima zi a operaţiunii, discountul acordat pentru subscrierile micilor investitori este de 3%, faţă de 5% în primele cinci zile ale ofertei. Micii investitori beneficiază de reduceri doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune.

Până marţi, la ora 13:00, în sistemul Bursei au fost înregistrate aproape 9.300 de ordine pe tranşa micilor investitori (15% din acţiunile scoase la vânzare), iar volumul de acţiuni subscrise a depăşit de 3,56 ori titlurile alocate pe acest segment. Investitorii au alocat astfel 990 milioane lei (222,8 milioane euro) pentru subscrierile în această tranşă.

Un număr de 9.045 ordine au fost plasate pentru pachete de până la 10.000 de acţiuni, iar 252 de ordine au fost pentru pachete care depăşesc acest prag.

Preţul de vânzare va fi stabilit la finalul operaţiunii, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali, iar pentru micii investitori vor fi acordate discounturile menţionate.

Investitorii au vizat şi oferta de cumpărare prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni şi au plasat de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,552 miliarde de titluri. Oferta a fost suprasubscrisă astfel de 4,25 ori. Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135 milioane euro).

Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu 21,35% peste cotaţia la care erau acţiunile FP la mijlocul şedinţei de marţi, de 0,7865 lei.

Acţiunile Prodplast (PPL) au urcat şi marţi, pentru a treia zi consecutiv, cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de lei. Preţul acestor acţiuni a urcat în ultimele trei şedinţe cumulat cu aproape 52%, pe rulaje reduse, deşi compania nu a făcut niciun anunţ.

Singura notificare din ultimele trei zile de tranzacţionare a fost marţi, când Prodplast Imobiliare a anunţat că a cumpărat luni titluri Prodplast de aproape 7.000 de lei, la un preţ mediu cu 14,92% peste ultima cotaţie de vineri.

Cu acţiunile Prodplast au fost realizate marţi 13 transferuri în sumă de 51.000 de lei.

Atât Prodplast Imobiliare, cât şi Prodplast sunt controlate de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, şi SIF Oltenia (SIF5).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri de știri au fost declarate vineri "agenţi ai străinătăţii" de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea de exprimare şi vocile critice la adresa puterii din......
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit ...
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen ...
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...