Bursa a crescut cu peste 0,7%, pe un rulaj salvat de acţiunile BRD şi FP

Bursa de la Bucureşti a crescut miercuri cu 0,73%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, iar lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 72% de operaţiunile cu acţiunile BRD (BRD) şi Fondul Proprietatea (FP).
Economica.net - mie, 21 mart. 2012, 15:35
Bursa a crescut cu peste 0,7%, pe un rulaj salvat de acţiunile BRD şi FP

Piaţa a deschis ziua în stagnare, însă apoi a început să crească lent, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni. Punctul maxim de creştere a fost atinschiar la închiderea pieţei principale. Volumele de acţiuni transferate au continuat să fie reduse, atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare fiind axată în continuare doar pe câteva titluri.

„Piaţa pare să fi amorţit în ultima săptămână. Nici dividendele anunţate de SIF-uri sau de Fondul Proprietatea nu par să mai ridice volumele. Până la urmă, acţiunile FP şi ale SIF-urilor sunt cele care acoperă două treimi din volumul zilnic de tranzacţionare. Ce rămâne lesne de înţeles este că investitorii, atât locali cât şi străini, sunt în principal interesaţi de acţiuni cu discount ridicat faţă de valoarea contabilă. Mă îndoiesc, deci, că anunţurile de dividend care urmează să fie publicate, precum Petrom, BRD şi Banca Transilvania, vor schimba starea de lucruri pe termen foarte scurt. Mă gândesc că, oricum, preţul actual de piaţă ia în calcul eventuale dividende”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, Laurenţiu Floroiu.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,45%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,62% sub sesiunea anterioară.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,42%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în creştere cu 0,32%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Se pare că am fi alergat mult prea repede primii 300 de metri şi pe ultima linie dreaptă am cam obosit. Cred, totuşi, că lucrurile îşi vor reveni la normal în al doilea trimetru. În rest, rămâne să urmărim ori să participăm în oferta Transelectrica, pentru a ne face speranţe pentru mai târziu”, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,7 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare cu 54% mai mare decât rulajul de marţi, de 15,4 milioane lei (3,5 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 72% de operaţiuni cu acţiuni BRD (11,5 milioane lei) şi cu titluri Fondul Proprietatea (5,5 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor băncii a fost asigurat de patru deal-uri cu 0,12% din titlurile BRD, pentru 8,8 milioane lei. Tranzacţiile negociate au fost realizate la acelaşi preţ, de 10,8 lei, cu 1,89% peste închiderea de marţi. Pe piaţa principală, aceste acţiuni au consemnat un rulaj de 2,7 milioane lei, iar preţul a crescut cu 2,83%, la 10,9 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,58 lei, pe o lichiditate de 5,5 milioane lei.
În a şasea zi a ofertei secundare prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), cotaţia acestor titluri a scăzut cu 1,84%, la 16 lei, pe un rulaj de 208.000 de lei. În primele şase zile ale ofertei, investitorii au subscris doar 9,25% din titlurile scoase la vânzare, la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei.

Acţiunile Zentiva (SCD) au încheiat în creştere cu 3,76%, la 0,882 lei, pe un rulaj de 146.000 de lei. Aceste titluri au urcat în prima oră de tranzacţionare cu până la 7,06% după ce compania a anunţat propunerea de dividend pentru acest an, în sumă totală de 33,8 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 251.000 de lei, valoare de peste două ori mai redusă decât rulajul de miercuri, de 609.000 de lei.

Titlurile Iprochim (IPHI) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 44.000 de lei, iar preţul a urcat cu 18,42%, la 45 lei.
Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate patru pachete de titluri de stat, pentru 7,4 milioane lei (1,7 milioane euro).

La închiderea pieţei principale, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu până la 0,3%, iar piaţa de la Londra avansa nesemnificativ, cu 0,1%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1%.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...