Bursa a crescut nesemnificativ în prima parte a zilei, într-o piaţă cu volume mici de tranzacţionare

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,13% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Impact (IMP) au asigurat aproape 80% din rulajul de numai 9,1 milioane lei.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 11:13
Bursa a crescut nesemnificativ în prima parte a zilei, într-o piaţă cu volume mici de tranzacţionare

În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu numai 0,11%.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,39%.

Fluctuaţii uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, care au crescut cu 0,24% şi, respectiv, cu 0,14%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 9,1 milioane lei (2 milioane euro), sumă cu aproape două treimi mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de numai 5,6 milioane lei (1,2 milioane euro). Aproape 80% din lichiditatea de miercuri au reprezentat transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (6,1 milioane lei, din care un deal de 4,6 milioane lei) şi cu 2,5% din titlurile Impact (aproape 1,1 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,64%, la 0,785 lei.

Investitorii au suprasubscris cu 21% oferta de cumpărare lansată marţi de Fondul Proprietatea (FP) pentru răscumpărarea unui pachet de 4,35% din titluri, doar din trei ordine fiind depăşit cu 5% volumul de acţiuni pe care FP îl vizează în această operaţiune. Oferta a început marţi, iar până miercuri la ora 13:30 au fost plasate ordine pentru 730 milioane de acţiuni, reprezentând 5,3% din toate titlurile Fondului, cumulat potrivit datelor din sistemul Bursei.

Acţiunile Impact au stagnat la preţul de 0,22 lei în primka parte a şedinţei, cotaţie similară celei propusă de omul de afaceri Gheorghe Iaciu în oferta de preluare pe care a lansat-o pentru un pachet reprezentând aproape 61,7% din titlurile dezvoltatorului imobiliar. Oferta de preluare se încheie miercuri.

Iaciu a cumpărat marţi direct din piaţă 0,54% din acţiunile Impact, la preţul de 0,2198 lei, şi a ajuns să deţină aproape 39% din titlurile Impact.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, după ce marţi au atins cel mai ridicat nivel din aproape patru săptămâni. Scăderea de miercuri este cauzată de prelungirea negocierilor din Congresul SUA pentru creşterea limitei de îndatorare a statului şi pentru care Trezoreria americană a indicat ca termen limită ziua de joi, 17 octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...