Bursa a crescut pentru a opta şedinţă consecutiv, iar rulajul a fost susţinut doar de câteva acţiuni

Bursa a urcat nesemnificativ, cu 0,19%, marcând a opta şedinţă de creştere, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare în continuare reduse, unde peste 80% din lichiditate au fost realizată pe transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (FP), Erste (EBS), SIF Transilvania (SIF3) şi BRD (BRD).
Economica.net - lun, 15 iul. 2013, 14:38
Bursa a crescut pentru a opta şedinţă consecutiv, iar rulajul a fost susţinut doar de câteva acţiuni

În ultimele opt şedinţe indicele general al Bursei de la Bucureşti, BET-C, a crescut cumulat cu 3,42%, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

La închiderea şedinţei de luni, tranzacţii de peste 50.000 de lei (11.300 euro) erau înregistrate de acţiuni emise de numai 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Tranzacţiile au cumulat 24,9 milioane lei (5,6 milioane euro), valoare cu 38% sub rulajul şedinţei precedente, de 40,1 milioane lei (9 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondulului Proprietatea (12,7 milioane lei, din care trei deal-uri de 5,8 milioane lei), BRD (3,1 milioane lei, din care două deal-uri de 2,3 milioane lei), Erste (3,1 milioane lei) şi SIF Transilvania (2,1 milioane lei).

„Piaţa continuă să aibă o evoluţie anemică, semn că investitorii nu au reuşit să treacă peste reticenţa caracteristică din ultimele săptămâni. Investitorii preferă să rămână în aşteptare şi să tranzacţioneze doar din când în când, fiind probabil influenţaţi de evoluţia pieţelor externe sau poate că nu sunt convinşi că piaţa mai poate creşte de la nivelurile actuale. În aceste condiţii, vedem evoluţii mixte pentru cele mai importante titluri tranzacţionate şi, de cele mai multe ori, mişcări mai ample ale preţurilor de la o tranzacţie la alta. Nu cred că putem să ne aşteptam la o situaţie diferită în şedinţele următoare, piaţa urmând cel mai probabil să aibă o evoluţie asemănătoare cel puţin până ce vor fi anunţate primele rezultate semestriale”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Titlurile FP au încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,08%, la 0,64 lei, iar acţiunile Erste au urmat evoluţia de pe piaţa de la Viena şi au avansat cu 1,71%, la 94,9 lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 0,47%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,25% sub şedinţa precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,36% sub nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,26%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,12%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste.

Deal-uri au fost realizate şi cu acţiuni Transgaz (751.000 de lei) şi SIF Oltenia (345.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 574.000 de lei, faţă de 85.000 în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus......
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...