Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei, însă lichiditatea a continuat să fie redusă

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,32% în prima parte a şedinţei de marţi, în linie cu bursele externe, însă cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că tranzacţiile cu acţiuni au însumat doar 5,6 milioane lei.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 11:13
Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei, însă lichiditatea a continuat să fie redusă

La fel ca în şedinţa precedentă, piaţa a fluctuat foarte uşor încă din primele minute de tranzacţionare, iar rulajele au fost mici în cazul celor mai multe acţiuni. La mijlocul şedinţei, transferuri de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 11din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,38% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,18% peste închiderea zilei precedente.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,39%.

Fluctuaţii foarte uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, care au urcat cu 0,21% şi, respectiv, cu 0,19%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În prima parte a şedinţei au fost realizate tranzacţii cu acţiuni de 5,6 milioane lei (1,2 milioane euro), sumă aproape dublă faţă de rulajul din perioada similară a zilei precedente, de 2,9 milioane lei (644.000 de euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide cin piaţă, cu operaţiuni de 2,5 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,5%, la 0,7805 lei.

În şedinţa precedentă, acţiunile FP au coborât cu peste 1%, după ce joi şi vineri au urcat cu mai mult de 5%, în urma aprobării dată joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru oferta de cumpărare.

Oferta prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni a început marţi şi compania este dispusă să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru acest pachet. La această ofertă pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice rezultat din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Astfel, dacă oferta va fi suprasubscrisă investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă încă de joi. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare ale cărei rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 0,8%, investitorii fiind optimişti că politicienii americani fac progrese către un acord pentru majorarea plafonului de îndatorare înaintea ca SUA să atingă joi limita maximă de împrumut.

Te-ar mai putea interesa și
Clubul de fotbal Rapid va avea în acest an un buget de 7 milioane de euro, iar în următorii doi de 10 și 14 milioane de euro
Clubul de fotbal Rapid va avea în acest an un buget de 7 milioane de euro, iar în următorii doi de 10 și 14 milioane ...
Omul de afaceri Dan Şucu a anunţat, miercuri, în conferinţa de presă în care a fost prezentat ca acţionar cu 50% la clubul de fotbal FC Rapid Bucureşti, că gruparea giuleşteană va avea în......
Guvernul Ciucă a adoptat un memorandum ce privește constituirea a patru scheme de ajutor de minimis în valoare de 777 de milioane de lei
Guvernul Ciucă a adoptat un memorandum ce privește constituirea a patru scheme de ajutor de minimis în valoare de 777 ...
Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind încadrarea a patru scheme de ajutor de minimis în politicile economico-bugetare ...
Grupul francez Faurecia ia în calcul să vândă mai multe active, după preluarea rivalilor germani de la Hella
Grupul francez Faurecia ia în calcul să vândă mai multe active, după preluarea rivalilor germani de la Hella
Producătorul francez de componente auto Faurecia analizează posibilitatea vânzării unor active care nu au legătură ...
Câciu exclude o înghețare a pensiilor și salariilor în acest an
Câciu exclude o înghețare a pensiilor și salariilor în acest an
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că este "exclus" să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor ...