Bursa a crescut uşor, în ultima şedinţă de tranzacţionare dinaintea Crăciunului

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,38% în utima şedinţă de tranzacţionare dinaintea Crăciunului, într-o piaţă unde puţini investitori au mai intrat la transfer, iar lichiditatea a fost susţinută doar de câteva acţiuni de regulă lichide
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 15:34
Bursa a crescut uşor, în ultima şedinţă de tranzacţionare dinaintea Crăciunului

Piaţa a fluctuat uşor încă din primele minute ale şedinţei, atenţia investitorilor fiind direcţionată doar spre câteva acţiuni. Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii mai pot realiza tranzacţii în acest an la BVB doar în şedinţele din 27 şi 30 decembrie.

Lichiditatea de luni, de doar 23,9 milioane lei (5,3 milioane euro), este cu 30% peste rulajul de vineri, de 18,3 milioane lei (4,1 milioane euro). Aproape 60% din valoarea transferurilor de luni au reprezentat tranzacţii cu acţiunile Romgaz (7,9 milioane lei, din care trei deal-uri de 5,1 milioane lei), Transgaz (3,1 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (3,1 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,62%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,42%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), urcat cu 0,56%.

Indicele BET-XT a crescut cu 0,58%, iar indicele BET-BK s-a situat cu 0,55% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe piaţa principală acţiunile Romgaz au crescut cu 0,38%, la 33,93 lei, iar deal-urile au fost realizate la 33,95 lei, cu 0,44% peste ultima cotaţie de vineri.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pe bursa de la Londra, erau deja rulate 268.081 certificate de depozit Romgaz, faţă de 232.887 de acţiuni Romgaz la BVB. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde o acţiune Romgaz. Tranzacţiile de la Londra au cumulat 2,7 milioane dolari (8,8 milioane lei), iar preţul a crescut cu 0,8%, la 10,1 dolari (33,05 lei).

În prima zi de tranzacţionare pe sistemul alternativ al BVB, a fost realizată doar o tranzacţie cu o acţiune SIF Imobiliare (SIFI), de 100 de lei. Firma a fost înfiinţată de SIF Banat-Crişana şi înregistrată în Cipru. SIF Imobiliare a preluat de la SIF Banat-Crişana participaţii de 100,4 milioane lei (22,4 milioane euro) deţinute la 18 societăţi cu activităţi în domeniul imobiliar.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat luni acţiuni de 980.000 de lei, faţă de 8 milioane lei în şedinţa precedentă.

Rulajul de vineri a fost asigurat în principal de un deal cu 9,2% din acţiunile firmei Bucur Obor (7,6 milioane lei), care administrează centrul comercial cu acelaşi nume din Capitală. Pachetul respectiv de acţiuni a fost vândut de fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited şi a fost cumpărat de cel mai mare acţionar al Bucur Obor, Laurenţiu Postovaru, prin firma Amadeus Group.

Postovaru deţine aproximativ 47% din acţiunile Bucur Obor.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au avansat cu până la 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata inflației în Germania a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani
Rata inflației în Germania a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani
Indicele preţurilor de consum din Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în luna noiembrie, ceea ce complică ...
FAN Courier intră pe piața din Moldova prin servicii door-to-door. Are buget de investiții de 3 milioane de euro
FAN Courier intră pe piața din Moldova prin servicii door-to-door. Are buget de investiții de 3 milioane de euro
FAN Courier, liderul pieței locale de curierat, extinde operațiunile în Republica Moldova, în urma unor investiții totale ...
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Coordonatorul comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, a declarat luni că noua ...