Bursa a crescut uşor, însă interesul investitorilor continuă să fie axat pe oferta Nuclearelectrica

Bursa a crescut cu 0,33%, însă atenţia jucătorilor şi brokerilor a fost concentrată cu precădere pe oferta Nuclearelectrica, deoarece miercuri a fost ultima zi în care micii investitori au mai putut plasa ordine pentru care să beneficieze de discount de 8% la preţul stabilit la finalul operaţiunii.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 15:25
Bursa a crescut uşor, însă interesul investitorilor continuă să fie axat pe oferta Nuclearelectrica

Piaţa a deschis ziua în stagnare, iar în jurul orei 10:30 a trecut pentru scurt timp pe verde, pentru ca apoi să intre pe scădere uşoară. Indicii au revenit pe creştere doar în ultimele două ore de tranzacţionare, însă rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în urcare cu 0,37%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,21% sub nivelul de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,23%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,56%, în timp ce indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,54% peste ziua precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Piaţa a fost marcată de apatie şi miercuri, întrucât cei mai mulţi investitori subscriu la oferta publică iniţială lansată de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursă. Fiind ultima zi în care ordinele plasate beneficiau de un discount de 8% din preţul final al ofertei, mulţi investitori mici „s-au înghesuit” pentru a beneficia de această reducere, şi-au sunat brokerii şi au plasat ordine de subscriere la Nuclearelectrica.

Astfel, cei mai mulţi brokeri au fost ocupaţi cu subscrierile la Nuclearelectrica şi mai puţin cu tranzacţiile la bursă.

„Cam băgăm (ordine – n.r.) şi telefoane la greu”, „Sunt dintr-un telefon în altul”, „Este nebunie cu subscrierile. Se înghesuie lumea să prindă discountul de 8%” au fost câteva dintre răspunsurile brokerilor întrebaţi despre cum decurg subscrierile.

Oferta Nuclearelectrica a început luni şi a atras în special atenţia micilor investitori, prin discountul de 8% acordat pentru subscrierile realizate în primele trei zile.

Până miercuri la ora 17:00 pe tranşa micilor investitori au fost plasate în sistemul Bursei ordine de subscriere pentru un volum de 5,3 ori mai mare de acţiuni decât sunt disponibile pe aceast segment. Astfel tranşa micilor investitori a fost suprasubscrisă de 5,3 ori, iar sumele plasate odată cu ordinele de subscriere au fost de 203,8 milioane lei (45,6 milioane euro).

Pe de altă parte, tranzacţiile cu acţiuni realizate pe bursă în această săptămână au însumat 48,6 milioane lei (10,8 milioane euro). Din această sumă, mai mult de jumătate a reprezentat rulajul de miercuri, de 27,9 milioane lei (6,2 milioane euro).

„Investitorii sunt focusaţi în momentul de faţă pe oferta Nuclearelectrica, fapt ce determină o lichiditate extrem de slabă în piaţă. Cred că o creştere a volumelor este posibilă abia după data alocării (23 septembrie). Până în acest moment, gradul de subscriere pe tranşa investitorilor mici a depăşit 537%, interesul investitorilor de pe această tranşă fiind mai mare decât la oferta secundară de la Transgaz din această primăvară. Ţinând cont de faptul că avem o suprasubscriere semnificativă pe tranşa mică, banii rămaşi la închiderea ofertei ar putea produce o creştere a lichidităţii în piaţă şi, totodată, o presiune la cumpărare”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Micii investitori pot subscrie acţiuni Nuclearelectrica doar la 15 lei/acţiune şi beneficiază de un discount de 8% (dacă subscriu în primele trei zile) şi de 3% (dacă subscriu din a patra zi) din preţul care va fi stabilit la final, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Discountul se va aplica doar pentru investitorii care subscriu între 100 şi 15.000 de acţiuni, în timp ce investitorii de retail care plasează ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri şi investitorii instituţionali vor plăti preţul stabilit la finalul ofertei.

Oferta este structurată în trei tranşe, din care cea mai mare (85% din acţiuni) este destinată investitorilor instituţionali şi în funcţie de subscrierile lor va fi determinat şi preţul la care vor fi vândute acţiunile. Investitorii instituţionali vor putea subscrie la orice preţ din intervalul 11,2 şi 15 lei/titlu, însă ordinele plasate de aceştia nu sunt publice.

Pe tranşa investitorilor mari de retail (cu subscrieri de minim 15.001 de titluri), până miercuri la ora 17:00 au fost plasate ordine pentru acţiuni reprezentând 30% din titlurile de pe acest segment. Pe tranşa investitorilor mari de retail sunt disponibile titluri reprezentând 5% din oferta totală.

Investitorii au tranzacţionat miercuri pe bursă acţiuni de 27,9 milioane lei (6,2 milioane euro), faţă de numai 16 milioane lei (3,5 milioane euro) în ziua precedentă. Totuşi, aproape 90% din lichiditatea de miercuri a fost sigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (22,2 milioane lei) şi OMV Petrom (2,3 milioane lei).

Cotaţia titlurilor Fondului Proprietatea a crescut cu 1,47%, la 0,6915 lei, şi se apropie din nou de pragul psihologic de 0,7 lei.

În acelaşi timp, acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 1,15%, la 0,431 lei.

„Lichiditatea redusă lasă loc unei volatilităţi ridicate, justificând astfel şi evoluţia contradictorie a titlurilor OMV Petrom şi Fondului Proprietatea. Spre finalul şedinţei, tranzacţiile cu acţiuni FP s-au intensificat, ridicând rulajul pieţei. Preţurile acţiunilor pot avea în aceste zile mişcări bruşte, în general determinate de cei care au nevoie de sume de bani suplimentare pentru a subscrie în cadrul IPO Nuclearelectrica”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 60.000 de lei, faţă de 331.000 de lei în şedinţa de marţi.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în scădere cu până la 0,2%, în timp ce piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a avertizat statele candidate la OCDE, printre care se numără și România, cu privire la exigențele sale privind combaterea schimbărilor climatice
Franța a avertizat statele candidate la OCDE, printre care se numără și România, cu privire la exigențele sale privind ...
Franţa a avertizat miercuri statele candidate la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) asupra exigenţelor ...
Proiectul de modificare a regulamentului pentru taxiuri în București a fost pus în dezbatere. Noile criterii de calificare: Euro 6, hibrid, hibrid plug-in şi electrice
Proiectul de modificare a regulamentului pentru taxiuri în București a fost pus în dezbatere. Noile criterii de calificare: ...
Proiectul de modificare a Regulamentului-cadru pentru organizarea transportului local în regim de taxi, care conţine criterii ...
Rata șomajului în București a scăzut până la 1,14%
Rata șomajului în București a scăzut până la 1,14%
Rata şomajului înregistrat în evidenţele Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti a ...