Bursa a crescut uşor, însă rulajele au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor

Bursa a crescut cu 0,47%, însă a evoluat în aceeaşi notă de apatie din şedinţele precedente, iar brokerii cred că situaţia ar putea continua până la finalul verii, când ofertele pentru privatizarea unor companii de stat prin bursă vor atrage investitorii în piaţă.
Economica.net - vin, 26 iul. 2013, 14:45
Bursa a crescut uşor, însă rulajele au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor

În această săptămână indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cu 0,45%, astfel că raportat la nivelul de la finalul lunii iunie, indicele este pe plus cu doar 2,2%. Faţă de sfârşitul anului trecut, indicele este cu 3,53% mai sus.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,84% în această săptămână. Comparativ cu nivelul din luna iunie, BET este în creştere cu doar 2,26%, iar faţă de nivelul din 2012, este cu 4,5% mai sus.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât în această săptămână cu 0,4%. Indicele este cu 0,77% sub nivelul din luna iunie şi, respectiv, cu 4,64% sub cel de la finalul anului trecut.

La fel ca în majoritatea şedinţelor din această lună, volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse şi vineri, iar pe parcursul zilei au fost mai multe minute în care nu a fost realizată nicio tranzacţie. Rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Cu toate că pieţele externe reuşesc să evolueze favorabil în această perioadă de vară, nu acelaşi lucru putem spune despre piaţa locală, care consemnează volume şi interes extrem de scăzute. Acţiunile care au înregistrat volume mai bune în ultima perioadă sunt din rândul blue chips-urilor (acţiunile de regulă lichide – n.r.), enumerând în special Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Transgaz, BRD şi în anumite zile SIF-uri şi Erste. În cazul acestora vorbim cel mai adesea de un free-float generos (la SIF-uri şi FP), de tranzacţii trecute care au avut ca efect o creştere a lichidităţii acţiunilor (în cazul OMV Petrom – vânzarea pachetului de 1,11% de către FP; la Transgaz prin oferta secundară derulată de stat), programul de răscumpărare la FP, sau, în cazul acţiunilor Erste, putem vorbi de unele mişcări în portofoliile marilor deţinători. Lichiditatea pieţei se va îmbunătăţi pe măsură ce ne vom apropia de lunile de toamnă, recent anunţatele oferte fiind cele care vor fi catalizatorul revenirii interesului pentru bursa românească”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Oferta pentru listarea Nuclearelectrica este programată pentru finele lunii august – începutul lunii septembrie, iar în noiembrie ar urma să aibă loc o astfel de ofertă şi la Romgaz.

Investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare cu 51% peste rulajul de joi, de 14,9 milioane lei (3,4 milioane euro). Aproape 95% din lichiditate a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (13,7 milioane lei, din care trei deal-uri de 10,7 milioane lei), Erste (6,3 milioane lei) şi o tranzacţie negociată cu titluri BRD (1,1 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,23%, la 0,6475 lei, iar titlurile Erste au urmat evoluţia de pe piaţa de la Viena şi au crescut cu 3,64%, la 98,2 lei

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,36%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,2%.

Acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,53%, la 188 lei, pe un rulaj de doar 63.000 de lei.

Compania a anunţat vineri dimineaţă că a cheltuit 110,7 milioane lei (25,1 milioane euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, iar întrucât proiectul nu s-a concretizat compania de stat va raporta această sumă drept pierdere. Această sumă ar putea creşte cu alte 6,6 milioane de lei, înregistrate drept cheltuieli pentru dezvoltarea Nabucco.

La finalul şedinţei, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a fost în creştere cu 0,44%.

Totodată, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,4% peste ziua anterioară, iar indicele extins BET-BK a fost pe plus cu 0,59%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

La ora 13:38 au fost înregistrate în sistemul Bursei rezultatele plasamentului privat prin care Raiffeisen Bank România a atras 225 milioane lei (51,3 milioane euro), prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitate la trei ani şi cu dobândă fixă de 5,5% pe an. Obligaţiunile au fost vândute prin 25 de tranzacţii.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de numai 38.600 de lei, faţă de 2,2 milioane lei în şedinţa precedentă. Piaţa a înregistrat, astfel, cel mai redus rulaj de după 30 mai 2012, dată când operaţiunile au cumulat doar 37.480 de lei.

Atunci, prudenţa investitorilor a împins lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimii peste 15 ani, un rulaj mai redusă decât pe 30 mai 2012 fiind înregistrat pe 20 ianuarie 1997, când operaţiunile au totalizat numai 37.580 de lei.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,5%, iar piaţa de la Paris era în creştere cu 0,5%. În acelaşi timp, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis....
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul ...