Bursa a crescut uşor, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea au stabilit un nou record

Bursa de la Bucureşti a crescut marţi cu 0,76%, într-o piaţă al cărui rulaj a fost asigurat în principal de câteva acţiuni lichide şi unde investitorii au ridicat preţul titlurilor Fondului Proprietatea (FP) la un nou maxim istoric.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 15:26
Bursa a crescut uşor, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea au stabilit un nou record

Acţiunile Fondului Proprietatea au fluctuat foarte uşor în prima jumătate de oră de tranzacţionare după care au început să se îndrepte spre recordul atins în şedinţa din 7 noiembrie, când unele operaţiuni au fost realizate la 0,8165 lei/titlu.

În jurul orei 12:25 acţiunile Fondului au stabilit un nou record, fiind tranzacţionate la 0,817 lei, însă după ora 13:00 ritmul de creştere a încetinit, iar preţul a revenit spre 0,81 lei/acţiune.

Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, consideră că evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea este susţinută pe termen scurt de programul de răscumpărare şi de intenţia reducerii capitalului social şi distribuirea banilor către acţionari (aproape 677 milioane lei).”Răscumpărarea de acţiuni este de aşteptat să devină o caracteristică permanentă. În cazul distribuţiilor de cash prin reducerea capitalului social, rămâne de văzut dacă această metodă de remunerare a acţionarilor va fi aprobată de ASF, astfel încât să devină efectiv un instrument de natură să susţină cotaţiile acţiunilor FP. Cu alte cuvinte, investitorii mizează pe faptul că Franklin Templeton va fi presat să ţină preţurile acţiunilor Fondul Proprietatea cât mai sus posibil şi, astfel, nu se vor înregistra pierderi de capital, chiar dacă potenţialul de creştere fundamental al titlurilor FP este limitat pe termen scurt”, a declarat Căruntu pentru MEDIAFAX.

Totodată, el crede că pe termen de câţiva ani potenţialul fundamental de creştere al acţiunilor Fondului Proprietatea se bazează pe liberalizarea pieţei de energie, care ar susţine creşterea substanţială a profitabilităţii producătorilor de gaze şi electricitate până în 2019, care au o pondere importantă în portofoliul Fondului.

„Un impact substanţial s-a văzut în acest an la Nuclearelectrica, unde a fost doar un prim pas. Ca atare, există argumente pentru creşteri limitate pe termen scurt pentru acţiunile FP, susţinute de programul de răscumpărare şi eventual de distribuţii de cash, dar materializarea potenţialului de creştere al acţiunii pe termen lung este legat de derularea programului de liberalizare a pieţei de energie şi practici manageriale transparente şi de guvernanţă corporatistă în cadrul companiilor importante din portofoliu”, a adăugat Căruntu

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat ziua la 0,813 lei, preţ cu 1,63% peste cel de luni. Investitorii au realizat de tranzacţii cu acţiunile FP în valoare cumulată de 19,3 milioane lei (4,3 milioane euro). Suma reprezintă mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei, de 36 milioane lei (8,1 milioane euro).

Rulajul bursei este cu 26% sub cel din ziua anterioară, de 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,94%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,5% peste nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,96%. Titlurile a patru SIF-uri au crescut cu 0,48% – 1,23%, acţiunile SIF Oltenia au stagnat, iar titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,63%.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 0,87% şi, respectiv, cu 0,42%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,06%, la 1,434 lei, în cadrul unor transferuri de 1,4 milioane lei.

Banca a anunţat luni seară că vrea să răscumpere 0,04% din acţiuni, pachet evaluat la 1,4 milioane lei (322.000 de euro) şi pentru care ar putea plăti cel mult 2 milioane lei (450.000 de euro), titlurile urmând să fie distribuite salariaţilor într-un program de fidelizare.

Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,15%, la 34,45 lei, pe un rulaj de 3,2 milioane lei.

Cotaţia este cu 14,83% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale. Cotaţia este, totodată, cu 18,38% şi, respectiv, cu 20,88% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (3% şi 5%). Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

Pe bursa de la Bucureşti au fost transferate 93.557 de acţiuni Romgaz, iar la închiderea pieţei principale de la BVB, la bursa de la Londra erau transferate 41.811 certificate de depozit (GDR). Unui certificat de depozit îi corespunde o acţiune Romgaz.

Pe piaţa de la Londra, preţul a crescut cu 1,5%, la 10,5 dolari (34,55 lei).

„Cred că acţiunile principale de la BVB, în frunte cu OMV Petrom şi FP, au încă potenţial de creştere prin prisma indicaţiilor oferite privind un randament net al dividendului de 3-4%, în condiţiile în care există perspective clare că dobânzile vor sta în următorul an sub 4%. Randamentul dividendului este cel mai important instrument de descoperire al acţiunilor cu potenţial sustenabil de creştere pe termen mediu/lung. În acest sens, investitorii trebuie doar să îşi răspundă la două întrebari: 1) dacă societăţile respective au o profitabilitate stabilă sau chiar în creştere; şi 2) dacă politica de dividende este la rândul său stabilă. Cred că BVB, prin intermediul principalelor companii listate, la care s-ar adăuga anul viitor Hidroelectrica, poate oferi investitorilor argumente de expunere pe termen lung în contextul impactului liberalizării pieţei de energie şi al unei predictibilităţi privind politica de dividende susţinută chiar de guvern”, a mai spus Căruntu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 8,6 milioane lei, faţă de doar 296.000 de lei în ziua anterioară.

Cea mai mare parte a rulajului de marţi a fost asigurată de 10 operaţiuni, prin care au fost tranzacţionate acţiuni reprezentând 36,33% din titlurile Comcereal Tulcea (CTUL), pentru 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro). Firma este controlată de SIF Oltenia, care deţine indirect 81,56% din acţiuni (prin Argus are 58,82% din titluri, iar în nume propriu 22,74%). În acţionariat se mai regăseşte fondul de investiţii Romanian Equity Partners Cooperatief, înregistrat în Olanda şi care are 13,54% din titlurile Comcereal Tulcea.

Cele mai mari pachete de acţiuni Comcereal Tulcea au fost transferate la ora 12:06, pentru 8,2 milioane lei, la preţul de 6,9 lei/titlu, aproape dublu faţă de ultima cotaţie de marţea trecută, de 3,5 lei/titlu.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1%. În şedinţa precedentă, acţiunile marilor companii europene au încheiat la cel mai ridicat nivel după anul 2008, în urma informaţiilor referitoare la creşterea peste aşteptări a excedentului commercial din zona euro, în luna septembrie, care au atenuat temerile privind impactul cotaţiei ridicate a euro.

Te-ar mai putea interesa și
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra o creştere moderată, în perioada martie-mai, în timp ce pentru......
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...