Bursa a crescut uşor joi; micii investitori au subscris 67,6% din tranşa lor la oferta Romgaz

Bursa a crescut uşor, cu 0,85%, într-o piaţă cu lichiditate susţinută de tranzacţiile deal cu 3,2% din Biofarm(BIO), iar la oferta de vânzare Romgaz au fost înregistrate subscrieri de 42,1 milioane euro pe tranşa micilor investitori, respectiv 67,6% din totalul titlurilor alocate lor.
Economica.net - joi, 24 oct. 2013, 15:40
Bursa a crescut uşor joi; micii investitori au subscris 67,6% din tranşa lor la oferta Romgaz

Până la ora 16:45, a treia zi de ofertă, au fost înregistrate 2.261 de ordine pentru 5,262 milioane de titluri, care vor beneficia de discount de 5%, şi 29 de ordine pentru 604.077 de titluri fără discount. Astfel, micii investitori au subscris în primele trei zile ale ofertei 67,6% din tranşa lor (care reprezintă 15% din toate titlurile scoase la vânzare).

Micii investitori beneficiază de discounturi doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune.

Statul a lansat marţi oferta prin care vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Oferta se va încheia pe 31 octombrie, iar acţiunile vor fi vândute atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.

Discountul va fi de 5% pentru ordinele plasate în primele cinci zile, iar din a şasea zi reducerea va fi de 3% față de preţul final, care va fi stabilit în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Cel mai probabil, subscrierile masive se vor înregistra în ultimele două zile ale perioadei cu discount de 5%, respectiv vineri si luni.

BCR, parte a consorţiului care intermediază oferta, a solicitat Bursei prelungirea programului de prelucrare a ordinelor de subscriere la oferta Romgaz până la ora 20.00 pentru zilele de 24, 25, 29 şi 30 octombrie, iar pentru 28 şi 31 octombrie, ultima zi a ofertei, programul să fie prelungit până la ora 23.30.

Brokerii se aşteptau ca în perioada desfăşurării ofertei Romgaz, piaţa să fie destul de puţin lichidă, ţinând cont şi de oferta de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 0,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 1,4% peste nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,8%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,73%, iar indicele extins BET-BK a încheiat ziua cu 0,49% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,52 milioane lei (3,9 milioane de euro), iar un procent de 60% era acoperit de tranzacţiile deal cu 3,2% din acţiunile Biofarm (BIO).

SIF Muntenia a mai cumpărat joi un pachet de 3,2% din acţinile producătorului de medicamente, pentru 10,67 milioane lei (2,4 milioane euro), după ce miercuri a preluat 28,7% din titluri de la SIF Oltenia (SIF5).

Cele 35 de milioane de titluri au fost transferate joi la un preţ de 0,305 lei, similar cu cel la care a fost realizată miercuri tranzacţia. SIF Muntenia a plătit 96,07 milioane lei (21,6 milioane de euro) pentru acţiunile cumpărate miercuri.

În urma transferurilor din cele două zile, SIF Muntenia a ajuns să controleze direct 32,98% din acţiunile producătorului de medicamente. În acţionariatul companiei se mai regăsesc SIF Banat Crişana (SIF1), cu 21,29% din titluri, şi SIF Moldova (SIF2), cu 13,06% din capital.

SIF Muntenia este însă controlată indirect de SIF Banat-Crişana, astfel că SIF1 deţine indirect 54,3% din capital.

Pe piaţa principală, acţiunile FP şi SIF Oltenia au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 1,61 milioane lei şi, respectiv, de 1,15 milioane lei.

În cadrul ofertei derulate de Fond, investitorii au suprasubscris de aproape trei ori oferta lansată săptămâna trecută de Fondul Proprietatea pentru răscumpărarea unui pachet de 4,35% din acţiuni. Doar din trei ordine a fost depăşit cu 16% volumul de titluri pe care FP îl vizează în această operaţiune. Până la finalul şedinţei de joi, au fost plasate ordine pentru 1,786 miliarde de acţiuni, reprezentând 12,9% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

Oferta se va încheia pe 14 noiembrie.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au cerscut foarte uşor, cu 0,18%, la preţul de 10,97 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate transferuri în valoare cumulată de doar 275.000 lei.

Cotaţia de la închidere este cu 2% sub preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 736.766 lei, în scădere de la 1,1 milioane lei în şedinţa precedentă.

Marile pieţe europene afişau creşteri de până la 0,8%, susţinute de rezultatele trimestriale raportate de companii şi de îmbunătăţirea datelor din industria prelucrătoare a Chinei.

Te-ar mai putea interesa și
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri RDF îl numește pe Bogdan Vlad, fostul CFO al holdingului, în funcția......
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...