Bursa a crescut uşor la debutul şedinţei

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor internaţionale şi s-a întors pe creştere uşoară, cu 0,39%, la debutul şedinţei, însă investitorii au trecut din nou pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 256.000 de lei.
Economica.net - joi, 27 sept. 2012, 08:15
Bursa a crescut uşor la debutul şedinţei

După primele 15 minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,57%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,66% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a debutat în urcare cu 0,51%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,26%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,93% peste închiderea de miercuri. Titlurile SIF-urilor au crescut cu 0,65% – 1,35%, după ce miercuri au coborât cu 1,2% – 3,3%. În acelaşi timp, acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,96%, după ce miercuri au scăzut cu aproape 2%.

În primele minute au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise de doar 19 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Transferurile au însumat 256.000 de lei (57.000 de euro), valoare peste peste trei ori mai mare decât rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 847.000 de lei (187.000 de euro).

Cu titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au fost realizate doar două tranzacţii, de 5.000 de lei.

Pe prima poziţie funcţie de rulaj s-au plasat acţiunile SIF Muntenia (SIF4), cu care au fost efectuate 8 operaţiuni în valoare cumulată de 48.000 de lei. Cotaţia acestor titluri a crescut cu 1,06%, la 0,718 lei.

Bursele vest-europene au deschis ziua în creştere cu până la 0,7%, în aşteptarea unor informaţii despre măsurile de redresare economică care vor fi implementate în Spania, dar pe fondul aşteptărilor investitorilor cu privire la noi măsuri de stimulare a economiei în China. Pieţele au revenit uşor după corecţiile înregistrate miercuri, pe fondul amplificării temerilor investitorilor legate de Spania şi Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...