Bursa a crescut uşor la deschiderea şedinţei. Acţiunile FP au atins un nou maxim istoric

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,32% la deschiderea şedinţei de vineri, pentru a cincea zi consecutiv, într-o piaţă unde atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au atins un nou maxim istoric.
Economica.net - vin, 27 sept. 2013, 08:26
Bursa a crescut uşor la deschiderea şedinţei. Acţiunile FP au atins un nou maxim istoric

În precedentele patru zile, indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu 3,54% şi a atins la finalul şedinţei de joi cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

În primele minute de tranzacţionare de vineri, investitorii au vizat cu precădere acţiunile Fondului Proprietatea, care au urcat până la un nou record de la listarea la Bursă, de 0,765 lei. La ora 10:25, titlurile Fondului erau cotate la 0,761 lei, preţ cu 1,53% peste închiderea de joi.

Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 4,46% în precedentele patru şedinţe, ceea ce la nivelul capitalizării bursiere a companiei înseamnă un plus de 441 milioane lei (95,4 milioane euro). La finalul şedinţei de joi, capitalizarea bursieră a Fondului a fost de aproape 10,327 miliarde lei (2,313 miliarde euro).

Evoluţia din ultimele zile a fost susţinută de intenţia administratorului Fondului de accelerare a programului de răscumpărare, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titlurile FP. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 456,6 milioane lei (102,3 milioane euro).

Un alt catalizator pentru creşterea acţiunilor FP este propunerea anunţată joi seară de compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, privind reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor către acţionari. Propunerea urmează să fie discutată de acţionari într-o AGA programată pentru 22 noiembrie.

În primele 25 de minute de tranzacţionare de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,32%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a stagnat.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,6%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a avansat cu 0,26%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,33%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În primele minute ale şedinţei au fost realizate transferuri cu acţiuni emise de 18 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale de la BVB. Operaţiunile au însumat 6,1 milioane lei (1,4 milioane euro), cu 25% sub rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro).

Mai mult de 60% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de un transfer cu acţiuni Fondul Proprietatea, de 3,8 milioane lei, realizat în jurul orei 10:05, la un preţ cu aproape 1,3% peste ultima cotaţie de joi. În primele 25 de minute de tranzacţionare de vineri au fost realizate operaţiuni de 5,9 milioane lei cu acţiunile Fondului.

Pieţele vest-europene au scăzut cu până la 0,3% în primele minute ale şedinţei de vineri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul va aproba miercuri măsurile de susținere a persoanelor afectate de limitarea activităţilor economice, ca urmare a politicilor de luptă împotriva pandemiei
Guvernul va aproba miercuri măsurile de susținere a persoanelor afectate de limitarea activităţilor economice, ca urmare ...
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, formele de sprijin care se vor ...
Grecia interzice construcțiile de orice fel în șase din zonele sale montane, pentru a proteja habitatele virgine
Grecia interzice construcțiile de orice fel în șase din zonele sale montane, pentru a proteja habitatele virgine
Grecia va interzice construcţia de noi drumuri şi orice alt gen de construcţii umane în şase din zonele sale montane, ...
Scoția renunță la majoritatea restricțiilor de siguranță
Scoția renunță la majoritatea restricțiilor de siguranță
Majoritatea restricţiilor anti-COVID-19 din Scoţia vor fi relaxate începând de lunea viitoare, a anunţat Guvernul local ...