Bursa a crescut uşor la deschiderea şedinţei, pe un rulaj susţinut din nou de doar câteva acţiuni

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,3% la deschiderea şedinţei de marţi, într-o piaţă unde au fost realizate transferuri de doar 268.000 de lei, cu acţiuni emise de aproape un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 08:03
Bursa a crescut uşor la deschiderea şedinţei, pe un rulaj susţinut din nou de doar câteva acţiuni

După primele 15 minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,33%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,25%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,52%.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,27%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu numai 0,1% peste închiderea de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Piaţa a fost şi marţi marcată de apatie, întrucât cei mai mulţi investitori îşi păstrează banii pentru a participa la oferta publică iniţială lansată luni de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursă. În primele aproape opt ore ale ofertei Nuclearelectrica, micii investitori au subscris aproape 90% din acţiunile oferite pe tranşa lor şi care reprezintă 10% din titlurile din ofertă, interesul ridicat fiind determinat de discountul de 8% acordat pentru ordinele plasate în primele trei zile, potrivit brokerilor.

Astfel, subscrierile înregistrate în sistemul Bursei până luni aproape de ora 17:00 au avut o valoare de 32,7 milioane lei (7,3 milioane euro), în timp ce tranzacţiile realizate pe bursă au cumulat doar 4,7 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro). Piaţa a înregistrat, astfel, cel mai redus rulaj din ultimele 11 luni.

În primul sfert de oră de tranzacţionare de marţi, puţinii investitori prezenţi la transfer au realizat operaţiuni de numai 268.000 de lei (60.000 de euro), faţă de 158.000 de lei (35.000 de euro) în prima jumătate de oră a şedinţei de luni.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 182.000 de lei, iar preţul a stagnat la 1,382 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat al doilea rulaj, de doar 25.000 de lei, iar cotaţia a urcat cu 1,18%, la 0,684 lei.

Pieţele vest-europene au deschis şedinţa de marţi în urcare cu până la 0,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...