Bursa a crescut uşor, pe un rulaj de sub 12 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,68%, într-o piaţă apatică, în care atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni şi lichiditatea a ajuns cu greu la 11,9 milioane lei.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 15:30
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj de sub 12 milioane lei

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,24%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,84%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,87%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu numai 0,1%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,34%.

Acţiunile Oltchim (OLT) au debutat în scădere cu aproape 13%, continuând să coboare accelerat după ce miercuri au căzut cu 15% în urma eşecului privatizării companiei. După primele zece minute ale şedinţei de joi, cotaţiile au revenit uşor spre nivelul de miercuri, iar în cadrul unor tranzacţii au trecut chiar pe creştere uşoară.

La închiderea şedinţei, aceste titluri erau în creştere cu 3,88%, fiind cotate la 0,575 lei, şi înregistrau al nouălea rulaj din piaţă, de 308.000 de lei.

„Când ai volume foarte mici şi interes doar de la speculatori, este normal să asişti la o volatilitate ridicată”, a afirmat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.

Lichiditatea pieţei, de 11,9 milioane lei (2,6 milioane euro), este cu 77% peste rulajul de miercuri, de 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro).

„Volumele au scăzut şi scad de vreun an peste tot. Pe plan local, putem găsi motive diferite de la caz la caz. Astfel, acţiunea Banca Transilvania este interesantă şi ieftină după părerea mea, dar free-float-ul este foarte mic. La fel este şi la Petrom, unde preţul a crescut, dar free-float-ul este foarte mic. În cazul Fondului Proprietatea avem de-a face cu multe amânări din cauza exterioare Fondului (privatizări amânate, listarea la Varşovia pare că nu se vrea aprobată), plus povestea cu acţionarul contestatar care ţine programul de buy back pe loc”, a mai spus brokerul.

Piaţa ar mai putea fi animată de oferta secundară de vânzare pe care statul vrea să o deruleze la Transgaz (TGN), programul de răscumpărare de acţiuni de la Fondul Proprietatea, blocat momentan de un proces iniţiat de acţionarul Ioana Sfîrăială. Alte evenimente care ar putea influenţa bursa sunt alegerile parlamentare din decembrie, precum şi alegerile programate în primăvară la SIF-uri.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au urcat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 4,2 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,36%, la 1,365 lei.

În acelaşi timp, titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au consemnat doar al treilea rulaj, de 1,2 milioane lei. Cea mai recentă cotaţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,5255 lei, preţ cu 0,38% sub nivelul de miercuri.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert şi înregistrau variaţii reduse.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...