Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,21%, într-o piaţă unde foarte puţini investitori au intrat la tranzacţionare, iar transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) a asigurat aproape 95% din rulajul de 66,8 milioane lei.
Economica.net - joi, 03 oct. 2013, 14:41
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea

Piaţa a fluctuat uşor încă de la deschidere, urcând nesemnificativ, cu 0,13%, în prima jumătate de oră, iar apoi a început să scadă. Punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins în jurul orei 14:30, când piaţa a fost cu aproape 0,3% sub închiderea de miercuri.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a se plasa cu 0,29% peste ziua precedentă, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere nesemnificativă, cu 0,09%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,51% peste nivelul de miercuri.

Titlurile FP au crescut cu 0,92%, la 0,772 lei, apropiindu-se din nou de recordul atins luni, când unele tranzacţii au fost realizate la 0,775 lei/acţiune. Tranzacţiile cu aceste acţiuni pe piaţa principală au cumulat 15,9 milioane lei (3,6 milioane euro), iar la scurt timp după ora 16:00 au fost realizate două deal-uri cu 0,45% din titlurile FP pentru 47,4 milioane lei (10,6 milioane euro).

„Anuțurile venite în ultimul timp au ajutat acţiunea FP să performeze. Potenţialul de creștere este încă unul ridicat, mai ales dacă ASF validează oferta publică de răscumpărare. Evoluţia cotației acțiunii din ultimele şedințe a format un nivel de suport la 0,76 lei/acțiune, prag care nu cred că va fi spart pe termen scurt. Schimbările din ultimul an din acționariatul Fondului Proprietatea arată interesul ridicat pe care investitorii străini îl acordă acestui titlu, iar creșterea cotației nu poate decât să deblocheze pachete importante de acțiuni pe care aceștia le achiziţioneaza necontenit”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de intermediere din SSIF Broker.

În ultimele şedinţe, acţiunile FP au fost susţinute de anunţurile privind intenţia accelerării programului de răscumpărare şi o propunere a administratorului, compania Franklin Templeton, de scădere a capitalului social cu 676,9 milioane lei şi distribuirea banilor către acţionari.

Administratorul FP a anunţat săptămâna trecută că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 463,2 milioane lei (104,3 milioane euro).

Propunerea de scădere a capitalului social urmează să fie discutată de acţionari într-o AGA programată pentru 22 noiembrie.

Un alt factor care a susţinut evoluţia acţiunilor FP în ultimele şedinţe a fost o raportare transmisă Bursei potrivit căreia banca americană de investiţii Morgan Stanley deţine cu puţin peste 5% din titlurile Fondului.

Indicele extins BET-XT a încheiat şedinţa de joi în creştere cu 0,28%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,25%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La finalul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 7 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 66,8 milioane lei (15 milioane euro), cu mult peste rulajul de miercuri, de 11,8 milioane lei (2,6 milioane euro). Aproape 95% din rulajul pieţei a fost asigurat de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 63,3 milioane lei (14,2 milioane euro).

„În afara ofertelor publice importante interesul investitorului român pentru piaţa de capital locală este din ce în ce mai scăzut. Mulţi dintre aceştia s-au îndreptat spre platformele externe, care le oferă instrumente financiare diversificate, lichiditate şi acces mult mai facil la informaţii. Cred că data de 17 octombrie va determina evoluţia acestei luni, având în vedere că atunci congresul american trebuie să ia o decizie în legătură cu pragul de îndatorare. Creşterea plafonului a acestuia ar calma pieţele şi ar lăsa loc de creştere”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 115.000 de lei, faţă de 465.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Paris era în scădere cu 0,3%, piaţa de la Frankfurt era în stagnare, iar bursa de la Londra avansa cu 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...