Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de un deal cu 29% din acţiunile Transilvania Construcţii

Bursa de la Bucureşti a continuat să evolueze în linie cu bursele externe şi a crescut cu 0,28%, revenind uşor după trei zile consecutive de scădere, însă cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, iar rulajul a fost salvat de un deal cu 29% din acţiunile Transilvania Construcţii.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 11:15
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de un deal cu 29% din acţiunile Transilvania Construcţii

În precedentele trei zile, indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cumulat cu 2,8%, corecţia fiind influenţată de scăderile înregistrate de bursele externe, pe fondul temerilor investitorilor legate de o intervenţie militară a SUA şi a aliaţilor în Siria.

Pieţele au revenit pe verde uşor încă din primele minute ale şedinţei de joi, linia fiind urmată şi de bursa de la Bucureşti. Totuşi, cei mai mulţi investitori de la BVB au fost prudenţi şi nu au intrat la tranzacţionare.

La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau doar acţiunile Transilvania Construcţii (13,9 milioane lei, din care un deal de 13,8 milioane lei, cu 29,22% din titluri), titlurile Fondului Proprietatea (2,7 milioane lei), OMV Petrom (664.000 de lei) şi SSIF Broker (106.000 de lei).

Astfel, deal-ul cu acţiunile Transilvania Construcţii a asigurat aproape 80% din lichiditatea pieţei, de 17,6 milioane lei (4 milioane euro). Rulajul este cu 12% peste cel înregistrat în prima parte a şedinţei de miercuri, de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro).

Tranzacţia a venit după ce în precedentele patru şedinţe preţul acţiunilor Transilvania Construcţii a urcat cu 38,4%, de la 32,5 lei, la aproape 45 lei. Evoluţia a venit în contextul achiziţiilor realizate de SIF Banat-Crişana (SIF1), care în şedinţele de vineri şi miercuri a cumpărat 1,24% din acţiunile Transilvania Construcţii, pentru 416.000 de lei (aproximativ 94.000 de euro).

Preţul la care a fost realizat deal-ul este cu 11,14% peste ultima cotaţie de miercuri şi cu aproape 54% mai mare decât cea de dinaintea achiziţiilor realizate de SIF Banat-Crişana.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,29% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu numai 0,1% peste nivelul decât miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,34%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,32% peste închiderea de miercuri, iar indicele BET-BK a crescut cu 0,68%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţa principală, cu tranzacţii de 2,7 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,37%, la 0,684 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, în aşteptarea datelor privind creşterea economică şi piaţa forţei de muncă din SUA. Pieţele au avansat mai vizibil la deschidere, însă apoi creşterea a încetinit, în urma publicării unui raport privind creşterea neaşteptată a şomajului din Germania. În ultimele trei şedinţe, pieţele mature din Europa au scăzut cu 2,2%, pe fondul temerilor investitorilor legate de o intervenţie militară a SUA şi a aliaţilor în Siria.

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...