Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de investitori străini

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,45%, influenţată de evoluţia pieţelor externe, iar lichiditatea a fost susţinută în principal de achiziţiile realizate de investitori străini la companii precum Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).
Economica.net - vin, 14 sept. 2012, 14:42
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de investitori străini

Încă din primele minute de tranzacţionate, investitorii de la BVB au reacţionat pozitiv la creşterile de pe bursele internaţionale, determinate de măsurile de stimulare economică anunţate joi de Rezerva Federală a SUA (Fed).

Astfel, majoritatea titlurilor au debutat pe verde, dar volumele de tranzacţionare au crescut doar în cazul acţiunilor Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Erste, BRD, Banca Transilvania şi SIF-urilor. La închiderea pieţei principale, aceste acţiuni consemnau rulaje cuprinse între 636.000 de lei şi 21,3 milioane lei. Cele zece titluri au acoperit 95% din lichiditatea bursei, de 59,6 milioane lei (13,2 milioane euro).

În acelaşi timp, peste 21% din rulaj a reprezentat valoarea unor tranzacţii negociate, cu acţiuni Fondul Proprietatea (6,2 milioane lei), OMV Petrom (4,8 milioane lei), BRD (827.000 de lei) şi Transgaz (812.000 de lei).

Rulajul de vineri este de 2,4 ori peste cel de joi, de 24,8 milioane lei (5,5 milioane euro). O lichiditate mai mare decât cea de vineri a fost înregistrată vinerea trecută, când operaţiunile au însumat 74,3 milioane lei (16,6 milioane euro).

Volumele de tranzacţionare au început să crească încă de la începutul lunii septembrie, în aşteptarea unor evenimente importante, precum deciziile BCE şi Fed privind achiziţii obligaţiuni şi unda verde dată de Germania pentru Mecanismul European de Stabilitate Financiară. Programele BCE şi Fed nu au plafon.

Confirmarea aşteptărilor investitorilor a influenţat piaţa şi vineri, după decizia Fed, când unii investitori străini au început să cumpere pachete mai mari de acţiuni şi preţurile au trecut pe creştere. Totuşi, brokerii nu exclud să urmeze câteva şedinţe de corecţii uşoare, determinate de unele marcări de profituri.

„Se pare că entuziasmul de pe pieţele externe a molipsit şi piaţa de la Bucureşti. Vedetele au fost acţiunile, unde se pare că sunt mai activi investitorii străini, adică Fondul Proprietatea şi OMV Petrom”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod-Răileanu.

El crede că în cazul celorlalte acţiuni, tranzacţiile au fost realizate cu precădere de investitori locali, având în vedere că volumele nu au fost foarte mari.

„Rămâne de văzut dacă acest entuziasm va fi de durată şi vor apărea noi investitorii care vor încerca să ia poziţii long, încrezători în efectele pozitive ale stimulentelor anunţate de Europa şi SUA, sau optimismul va dispărea odată ce veştile bune vor fi digerate şi piaţa de la Bucureşti se va întoarce în letargie”, a adăugat brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB era în creştere cu 0,88%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,25%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 1,33%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat cu 1,76% peste nivelul de joi, dar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,12%.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au consemnat cele mai ridicate rulaje din piaţă, de 21,3 milioane lei şi, respectiv, 10,1 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,56%, la 0,535 lei, iar acţiunile OMV Petrom au avansat cu 0,98%, la 0,414 lei.

„La OMV Petrom, deşi fonduri administrate de Franklin Templeton continuă seria achiziţiilor, există un vânzător foarte mare care alimenteaza constant piaţa cu acţiuni”, a mai spus brokerul.

Pachete importante de acţiuni Fondul Proprietatea şi OMV Petrom au fost cumpărate în precedentele şedinţe de fondul american de hedging Elliott Associates şi, respectiv, de fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton. Elliott a ajuns să deţină aproape 15,22% din titlurile Fondului Proprietatea.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 786.000 de lei, valoare de aproape şapte ori mai mare decât rulajul de joi, de numai 116.000 de lei.

Lichiditatea a fost salvată de operaţiuni cu titlurile Armax Gaz (ARAX), în valoare cumulată de 649.000 de lei. Titlurile companiei au crescut cu 0,43%, la 0,0693 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%, continuând raliul de pe bursele din SUA şi Asia, după decizia Fed de a lansa un nou set de măsuri pentru stimularea economiei.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...