Bursa a crescut uşor pentru a cincea şedinţă consecutiv, pe un rulaj salvat de titluri Petrom şi FP

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,3%, pentru a cincea şedinţă consecutiv, într-o piaţă unde tranzacţiile mai ridicate cu acţiuni OMV Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste 80% din rulajul de 29,3 milioane lei.
Economica.net - mie, 10 iul. 2013, 15:18
Bursa a crescut uşor pentru a cincea şedinţă consecutiv, pe un rulaj salvat de titluri Petrom şi FP

În ultimele patru şedinţe, indicele general al BVB, BET-C, a crescut cumulat cu 2,42%, însă cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că rulajele au continuat să fie reduse.

La închiderea şedinţei de miercuri, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau titluri emise de doar 11 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

„Deocamdată, este o perioadă de vacanţă şi se mai fac doar ajustări de portofolii şi tranzacţii punctuale”, a afirmat un broker.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,3 milioane lei (6,6 milioane euro). Peste 80% din această sumă a fost reprezentată de operaţiuni mai ridicate cu acţiuni Fondul Proprietatea (16,1 milioane lei, din care două deal-uri de 6,4 milioane lei) şi OMV Petrom (8 milioane lei, din care două deal-uri de 2,8 milioane lei).

„Reactivarea cumpărătorilor pe cele două acţiuni a venit pe fondul îmbunătăţirii sentimentului pentru pieţele emergente şi a apetitului de risc al investitorilor, după discursul preşedintelui BCE Mario Draghi (care a afirmat săptămâna trecută că pentru o perioadă prelungită BCE va păstra dobânzile la nivelurile reduse din prezent sau poate chiar le va mai reduce – n.r.). În cazul acţiunilor OMV Petrom, cel mai probabil sunt tot fondurile Templeton care au cumpărat, mai ales după raportarea tranzacţiei de marţi. În acelaşi timp, acţiunile Fondului Proprietatea sunt un fel de proxy (intermediar – n.r.) pentru apetitiul de risc pe România, aşa că volumele au crescut odată cu îmbunătăţirea sentimentului”, a spus brokerul.

Lichiditatea pieţei a fost cu mult sub cea de miercuri, când un deal cu peste 3% din acţiunile Fondului Proprietatea (264,5 milioane lei – 59,5 milioane euro) a ridicat rulajul la maximul ultimelor opt luni, respectiv la 281,7 milioane lei (63,3 milioane euro).

La închiderea pieţei principale, preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a fost pe creştere cu 0,86%, la 0,643 lei, iar titlurile OMV Petrom au fost cotate la 0,422 lei, cu 0,26% peste ziua anterioară.

Două tranzacţii negociate au fost realizate şi cu acţiuni BRD (BRD), pentru 1,5 milioane lei, în timp ce transferurile efectuate pe piaţa principală cu aceste titluri au cumulat 1 milion de lei. Acţiunile băncii au încheiat ziua în creştere cu 0,26%, la 7,6 lei.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,28% peste nivelul de marţi, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,23% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în creştere cu 0,5%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a urcat cu 0,33%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,28%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 194.000 de lei, faţă de 4,9 milioane lei în şedinţa precedentă. Totuşi, peste 85% din rulajul pieţei a fost asigurat de un deal cu 17,37% din acţiunile firmei Nord Bucureşti (NORD), controlată de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, pentru 4,1 milioane lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,3%. Pieţele au deschis ziua în creştere uşoară, însă apoi au pierdut câştigurile uşoare, în aşteptarea minutei din şedinţa de politică monetară din luna iunie a Rezervei Federale a SUA, care ar putea oferi noi detalii privind intenţiile băncii centrale referitoare la programul de achiziţii de obligaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB și achitarea parcării. Sistemul, care oferă deja și posibiltatea......
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet majorează cu 490.000 de dolari capitalul social al Bob IoT Enterprise, fabrică unde se produc mai multe dispozitiv ...
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă la paritatea puterii de cumpărare
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă ...
Exprimate în euro, prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai ...
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat ...