Bursa a crescut uşor pentru a patra zi consecutiv, investitorii vizând unele acţiuni lichide

Bursa a crescut uşor, cu 0,97%, pentru a patra zi consecutiv, într-o piaţă unde investitorii au vizat cu precădere o parte dintre acţiunile de regulă lichide, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), OMV Petrom (SNP) şi SIF Oltenia (SIF5) au asigurat peste 85% din rulaj.
Economica.net - vin, 01 nov. 2013, 15:42
Bursa a crescut uşor pentru a patra zi consecutiv, investitorii vizând unele acţiuni lichide

În ultimele patru şedinţe, bursa a crescut cu 2,93%.

Piaţa a fluctuat nesemnificativ în prima oră a şedinţei de vineri, după care a început să crească uşor, iar în a doua parte a zilei ritmul a fost mai vizibil pe acţiunile precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, BRD şi OMV Petrom.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 2,02%. Titlurile celor cinci SIF-uri au urcat cu 1,6% – 3,51%, cele mai vizibile creşteri fiind consemnate de acţiunile SIF Muntenia (2,21%), SIF Transilvania (2,42%) şi SIF Oltenia (3,51%).

În acelaşi timp, titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,2%, la 0,7995 lei, apropiindu-se de pragul de 0,8 lei sub care au scăzut în urmă cu trei săptămâni.

„Oferta Romgaz a atras cu siguranţă atenţia investitorilor în ultimele zile, dar odată cu anunţarea gradului de alocare cred că investitorii vor începe să îşi regândească portofoliile şi să se îndrepte spre titluri care până acum intraseră într-un con de umbră. Din aceste considerente, dar şi mizând pe eliberarea unor fonduri băneşti importante din ofertă, cred că ne putem aştepta ca în perioada următoare să vedem piaţa mai animată, dar şi mişcări agresive făcute de unii investitori”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

El consideră că piaţa ar putea recupera o parte din decalajul înregistrat în ultimele luni faţă de alte burse externe, care au urcat, în timp ce piaţa locală s-a mişcat uşor.

„Nu trebuie uitat faptul că titlurile locale au fost în ultimele luni într-o perioadă moartă comparativ cu mişcările pieţele globale, iar acest lucru va impulsiona şi mai mult jucătorii locali. Ei vor încerca să cuantifice decalajul şi din această cauză cred că putem miza pe o creştere puternică a presiunii la cumpărare în aceste zile. Per total, cred că finalul acestui an şi începutul anului viitor vor fi asemănătoare perioadelor similare din anii anteriori, mai exact în momentul de faţă cred că sunt create premisele unei perioade euforice şi favorabile pentru investiţii”, a adăugat Mureşian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,88%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,91% peste ziua anterioară.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 1,22%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 1,01% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 25 milioane lei (5,6 milioane euro), cu 26% peste rulajul de joi, de 19,8 milioane lei (4,4 milioane euro).

Rulajele au fost reduse în ultimele săptămâni în principal ca urmare a ofertei pentru vânzarea a 15% din acţiunile Romgaz (SNG) şi a operaţiunii prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile titluri.

Oferta Romgaz s-a încheiat joi, fiind mult suprasubscrisă atât pe tranşa de retail, cât şi pe cea a investitorilor instituţionali. Statul a încasat 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 382,8 milioane euro), aproape de maximul vizat. Majoritatea acţiunilor au fost vândute la preţul de 30 de lei, faţă de nivelul maxim din ofertă, de 32 lei/titlu.

Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 miliarde euro, dintre care 204 investitori instituţionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 investitori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde euro.

Aproximativ 40% din acţiunile şi certificatele globale de depozit (GDR-uri) din cadrul ofertei au fost vândute instituţiilor şi publicului din România şi 60% investitorilor instituţionali din afara României. La Bursa de la Bucureşti vor fi tranzacţionate acţiuni reprezentând 9,6% din capitalul social al Romgaz, iar pe piaţa de la Londra GDR-uri pentru 5,4% din acţiunile companiei.

Fiecare investitor de retail va primi doar puţin peste 7% din acţiunile subscrise, din cauza suprasubscrierii ridicate înregistrate pe această tranşă.

Mai mult de 85% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondul Proprietatea (11,1 milioane lei, din care un deal de 2,6 milioane lei), Transgaz (5,5 milioane lei, inclusiv un deal de 821.000 de lei), OMV Petrom (2,6 milioane lei) şi SIF Oltenia (2,2 milioane lei).

În oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, investitorii au plasat până vineri 900 de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,67 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisă de 4,45 ori. Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135,1 milioane euro).

Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu 20% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de vineri, de 0,7995 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 704.000 de lei, faţă de aproape 1,9 milioane lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Londra avansa cu 0,1%, piaţa de la Frankfurt era în stagnare, iar bursa de la Paris era în scădere cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...