Bursa a crescut uşor şi în prima parte a zilei de joi, pentru a şasea şedinţă consecutiv

Bursa de la Bucureşti s-a menţinut pe linia ascendentă pe care s-a înscris în urmă cu cinci şedinţe şi a crescut cu 0,4% în prima parte a zilei, însă atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, iar lichiditatea abia a ajuns la 8,7 milioane lei.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 11:06
Bursa a crescut uşor şi în prima parte a zilei de joi, pentru a şasea şedinţă consecutiv

În precedentele cinci şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cumulat cu 2,42%.

La deschiderea şedinţei de joi, piaţa a crescut cu aproape 0,4%, iar apoi a fluctuat foarte uşor în jurul acestui nivel. La fel ca în şedinţele anterioare rulaje au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

Astfel, la mijlocul şedinţei de joi, tranzacţii de peste 50.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Lichiditatea pieţei, de doar 8,7 milioane lei (2 milioane euro), a fost aproape la jumătatea celei din prima parte a zilei de miercuri, de 16,6 milioane lei (3,7 milioane euro).

Peste trei sferturi din rulajul de joi au fost asigurate de trei deal-uri cu acţiuni BRD (2,3 milioane lei), un deal cu titluri SIF Muntenia (2 milioane lei), precum şi de tranzacţii realizate în piaţa principală cu acţiuni SIF Banat-Crişana (1,2 milioane lei) şi OMV Petrom (1,1 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,36% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,31%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,23% peste nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,39%, în timp ce indicele extins BET-BK a urcat cu 0,58%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat un rulaj de numai 161.000 de lei, iar preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6435 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%, evoluţia fiind susţinută de unele declaraţii ale preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, potrivit căruia economia americană va avea nevoie în continuare de stimuli.

Pieţele au fost afectate în ultimele două luni de aşteptările investitorilor ca Fed să reducă gradual programul de stimulare monetară a economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, inclusiv pentru profesori....
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...