Bursa a deschis în scădere cu 1%, influenţată de corecţiile înregistrate luni de pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de marţi în scădere cu 1%, influenaţată de corecţiile înregistrate luni de bursele externe, când piaţa locală a fost închisă cu prilejul sărbătorii Rusaliilor.
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 08:31
Bursa a deschis în scădere cu 1%, influenţată de corecţiile înregistrate luni de pieţele externe

După primele minute ale şedinţei de marţi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,34%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 0,66% sub nivelul de vineri.

La ora 10:20, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a situat cu 1,49% sub nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 1,43%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,3% sub închiderea şedinţei precedente.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Market makerii pentru acţiunile Erste au dus în jos preţul acestor titluri, aducând cotaţia de la Bucureşti la un nivel apropiat celui de la Viena, unde acţiunile au coborât luni cu 7,7%. Corecţia de luni a fost determinată de un plan de majorare a capitalului cu 660 milioane de euro în trimestrul al treilea, pentru răscumpărarea capitalului participativ de 1,76 miliarde euro primit în 2009 de la statul austriac şi investitorii privaţi. Erste a modificat totodată prognoza privind profitul operaţional din acest an, anticipând scăderea indicatorului cu 5%.

După primele minute ale şedinţei de marţi, acţiunile Erste erau în scădere cu 5,79%, la BVB, fiind cotate la 94,3 lei (20,96 euro), în timp ce pe piaţa de la Viena preţul avansa cu 2,12%, la 20,51 euro.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi BRD (BRD) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 435.000 de lei şi, respectiv, 423.000 de lei. Cele două acţiuni au asigurat două treimi din lichiditatea pieţei, de 1,3 milioane lei (284.000 de euro).

Rulajul pieţei este dublu faţă de cel din prima jumătate de oră a şedinţei anterioare, de numai 690.000 de lei.

Marile pieţe europene au deschis ziua în creştere cu până la 1,1%, revenind după corecţiile înregistrate luni. Investitorii aşteaptă publicarea unor date privind unele sectoare din economia SUA.

Totodată, pieţele au reacţionat pozitiv şi la afirmaţiile făcute de doi oficiali ai băncii centrale a SUA (Fed) referitoare la continuarea stimulării economiei prin politici monetare, chiar după ce Fed va încheia programul de cumpărare de obligaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...