Bursa a deschis în stagnare şedinţa de vineri

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de vineri în stagnare, într-o piaţă unde au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Economica.net - vin, 30 aug. 2013, 08:28
Bursa a deschis în stagnare şedinţa de vineri

După primele 15 minute de tranzacţionare, indicii BET-FI şi BET-NG înregistrau cele mai vizibile variaţii, în timp ce ceilalţi indici erau în stagnare.

Astfel, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,41%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,31%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1,2 milioane lei (265.000 de euro), valoare de aproape cinci ori peste rulajul din prima oră a şedinţei de joi, de 246.000 de lei (56.000 de euro). Aproape 90% din rulajul pieţei a fost asigurat de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (679.000 de lei) şi Banca Transilvania (390.000 de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,81%, la 0,675 lei, în timp ce titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,49%, la 1,432 lei.

Acţiunile Transilvania Construcţii (COTR) au scăzut cu 6%, la 47 lei, după ce în ultimele cinci şedinţe au urcat cu aproape 54%, pe fondul achiziţiilor realizate de SIF Banat-Crişana (SIF1). Cel mai mare pachet de acţiuni a fost cumpărat joi, SIF Banat-Crişana achiziţionând 29,22% din titlurile firmei de construcţii, printr-un deal de 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), de la Gabriela-Camelia Timofte, soţia preşedintelui Consiliului de Administraţie al firmei, Mircea Timofte.

SIF Banat-Crişana a mai cumpărat acţiuni Transilvania Construcţii şi din piaţa principală, pachetul de titluri achiziţionat joi urcând la 29,34%. Prin aceste tranzacţii, participaţia SIF Banat-Crişana a urcat de la 20,29% la 49,63% din acţiunile Transilvania Construcţii. Astfel, societatea de investiţii financiare urmează să lanseze o ofertă obligatorie de preluare, pentru că a depăşit pragul de 33% din acţiuni, de la care este obligatorie o astfel de operaţiune.

Marile burse europene au înregistrat variaţii uşoare la deschiderea şedinţei, pieţele de la Paris şi Frankfurt coborând cu până la 0,2%, în timp ce bursa de la Londra a avansat cu aproape 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat definitiv. Asta după ce săptămâna ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră legale măsurile de izolare parțială
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 ...