Bursa a deschis pe verde, în linie cu pieţele internaţionale şi pe un rulaj în creştere

Bursa de la Bucureşti a urmat linia pieţelor internaţionale şi a deschis şedinţa în creştere cu 0,94%, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea la aproape zece milioane lei.
Economica.net - vin, 14 sept. 2012, 07:49
Bursa a deschis pe verde, în linie cu pieţele internaţionale şi pe un rulaj în creştere

Optimismul investitorilor de pe pieţele externe este determinat de decizia băncii centrale din SUA de implementare a unui nou program de măsuri monetare neconvenţionale, prin cumpărare de titluri ipotecare în sumă de 40 miliarde dolari pe lună, şi menţinerea dobânzii de referinţă la nivelul actual până la jumătatea anului 2015. Măsurile vor fi aplicate pentru susţinerea economiei SUA.

Pe piaţa de la Bucureşti, după primele minute, indicele al celor mai lichide zece acţiuni era în creştere cu 1,06%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,19%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 10:20, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în urcare cu 1,33%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 1,61% peste nivelul de joi, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 0,91%.

În primele minute au fost realizate tranzacţii de 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu mult peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de doar 200.000 de lei (45.000 de euro).

Două treimi din rulajul pieţei au fost asigurate de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,5 milioane lei) şi OMV Petrom (1,9 milioane lei). Titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,5%, la 0,54 lei, iar acţiunile OMV Petrom au avansat cu 1,95%, la 0,418 lei.

Pachete importante de acţiuni Fondul Proprietatea şi OMV Petrom au fost cumpărate în precedentele şedinţe de fondul american de hedging Elliott Associates şi, respectiv, de fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton. Elliott a ajuns să deţină aproape 15,22% din titlurile Fondului Proprietatea.

După primele minute ale şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,8%, continuând raliul de pe bursele din SUA şi Asia, după decizia Fed de a lansa un nou set de măsuri pentru stimularea economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...