Bursa a fluctuat foarte uşor, pe un rulaj salvat de un deal cu 4,91% din acţiunile SIF Moldova

Bursa de la Bucureşti a scăzut foarte uşor, cu 0,13%, în prima parte a şedinţei de vineri, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost salvată de un deal cu 4,91% din acţiunile SIF Moldova (SIF2).
Economica.net - vin, 30 aug. 2013, 10:45
Bursa a fluctuat foarte uşor, pe un rulaj salvat de un deal cu 4,91% din acţiunile SIF Moldova

Bursa a fluctuat foarte uşor încă din primele minute, iar cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, astfel că rulajele au fost reduse în cazul majorităţii acţiunilor.

Astfel, pe piaţa principală rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat doar acţiunile Fondului Proprietatea (1,5 milioane lei), Banca Transilvania (555.000 de lei) şi SIF Transilvania (110.000 de lei). Totuşi, lichiditatea a fost salvată de un deal cu 4,91% din acţiunile SIF Moldova, de 31,7 milioane lei (7,1 milioane euro). Deal-ul a ridicat rulajul pieţei la 36,3 milioane lei (8,1 milioane euro), suma fiind de două ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 17,6 milioane lei (4 milioane euro).

Unii brokeri cred că tranzacţia a fost realizată între casa cehă de brokeraj Wood&Company şi Banca Transilvania (TLV), având în vedere că un pachet foarte apropiat de acţiuni SIF Moldova a fost transferat la începutul lunii martie de Banca Transilvania către firma de brokeraj, iar în schimbul titlurilor respective aceasta a emis warranturi pe care le-a acordat băncii.

Brokerii sunt de părere că acum casa de brokeraj a înapoiat acţiunile SIF Moldova către Banca Transilvania.

Tranzacţia negociată a fost realizată la ora 11:02, la preţul de 1,243 lei, similar ultimei cotaţii de joi.

Pe piaţa principală, primele tranzacţii cu acţiunile SIF Moldova au fost realizate la o jumătate de oră după realizarea deal-ului. La ora 13:00, titlurile societăţii de investiţii financiare erau cotate la 1,231 lei, cu 0,97% sub nivelul de joi, iar operaţiunile cumulau doar 37.000 de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a stagnat în prima parte a zilei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,1% sub nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,42%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,13% sub închiderea de joi, iar indicele BET-BK a coborât cu 0,12%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Tranzacţii negociate au mai fost realizate în prima parte a şedinţei şi cu acţiuni Banca Transilvania (1,4 milioane lei) şi OMV Petrom (522.000 de lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,5 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,37%, la 0,678 lei.

Acţiunile Transilvania Construcţii (COTR) au scăzut cu 4,2%, la 47,9 lei, după ce în ultimele cinci şedinţe au urcat cu aproape 54%, pe fondul achiziţiilor realizate de SIF Banat-Crişana (SIF1). Cel mai mare pachet de acţiuni a fost cumpărat joi, SIF Banat-Crişana achiziţionând 29,22% din titlurile firmei de construcţii, printr-un deal de 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), de la Gabriela-Camelia Timofte, soţia preşedintelui Consiliului de Administraţie al firmei, Mircea Timofte.

SIF Banat-Crişana a mai cumpărat acţiuni Transilvania Construcţii şi din piaţa principală, pachetul de titluri achiziţionat joi urcând la 29,34%. Prin aceste tranzacţii, participaţia SIF Banat-Crişana a urcat de la 20,29% la 49,63% din acţiunile Transilvania Construcţii. Astfel, societatea de investiţii financiare urmează să lanseze o ofertă de preluare, pentru că a depăşit pragul de 33% din acţiuni, de la care este obligatorie o astfel de operaţiune.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul ...
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru ...
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica SA a semnat astăzi cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect ...