Bursa a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de câteva acţiuni

Bursa de la Bucureşti a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu unde rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni şi unde lichiditatea a fost asigurată în principal de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi Erste (EBS).
Economica.net - lun, 19 aug. 2013, 10:53
Bursa a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de câteva acţiuni

Piaţa a crescut uşor, cu până la 0,4%, în prima jumătate de oră, însă apoi a revenit la nivelul de vineri, iar la ora 13:00, indicele general al Bursei, BET-C, se plasa cu numai 0,1% peste închiderea sesiunii precedente.

La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 9 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro), sumă cu 41% sub lichiditatea din prima parte a şedinţei de vineri, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro).

Peste două treimi din rulajul de luni a fost asigurat de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (2,1 milioane lei), Banca Transilvania (1,8 milioane lei) şi Erste (963.000 de lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,19% în prima parte a zilei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,16% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat nesemnificativ, cu 0,09%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,13%, iar indicele extins BET-BK a stagnat.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au deschis ziua în creştere uşoară, cu 0,43%, apropiindu-se de maximul istoric atins vineri, când preţul a urcat la 0,71 lei. Cel mai mare preţ plătit luni pentru aceste titluri a fost de 0,708 lei.

La mijlocul şedinţei, aceste titluri erau cotate la 0,707 lei, preţ cu 0,28% peste închiderea de vineri, iar tranzacţiile însumau 2,1 milioane lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%. Bursele au fost pe scădere uşoară încă de la deschidere, după trei săptămâni de creşteri, investitorii aşteptând, la mijlocul acestei săptămâni, minuta şedinţei de politică monetară din iulie a Rezervei Federale din SUA. Rezerva Federală va publica miercuri minuta şedinţei de politică monetară din 31 iulie, care ar trebui să ofere noi indicii privind intenţiile şefilor băncii centrale a SUA referitor la măsurile de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă cu bani proaspăt tipăriţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...