Bursa a încheiat în stagnare, iar lichiditatea a continuat să fie salvată doar de câteva acţiuni

 Bursa de la Bucureşti a încheiat în stagnare, într-o piaţă unde rulajele au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar peste 80% din lichiditate au reprezentat tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi Erste (EBS).
Economica.net - vin, 19 iul. 2013, 14:27
Bursa a încheiat în stagnare, iar lichiditatea a continuat să fie salvată doar de câteva acţiuni

În această săptămână indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut nesemnificativ, cu 0,11%, iar atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni. Indicele BET-C este pe plus cu 2,67% faţă de nivelul de la finalul lunii iunie şi cu 4% peste cel de la sfârşitul anului trecut.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,2% în această săptămână, astfel că raportat la nivelul din luna iunie este în creştere cu 3,13%. Comparativ cu nivelul din 2012, BET este cu 5,4% mai sus.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât în această săptămână cu 2,05%. Indicele este cu 0,38% sub nivelul din luna iunie şi, respectiv, cu 4,26% sub cel de la finalul anului trecut.

Indicele BET a încheiat şedinţa de vineri în stagnare, iar indicele BET-FI s-a plasat cu 0,37% sub nivelul de joi.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au scăzut cu 2,74%, la 1,065 lei, reluând trendul descendent întrerupt joi după patru şedinţe consecutive în care au coborât cumulat cu 3,8%. Corecţia de vineri a venit pe al patrulea rulaj din piaţa principală, de aproape 884.000 de lei.

Totodată, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scăzut cu 1,59%, la 0,6495 lei, după ce în precedentele două zile s-au corectat cu aproape 3,7%. În şedinţa de vineri, cu acţiunile SIF Muntenia au fost realizate tranzacţii în valoare cumulată de 504.000 de lei.

Raportat la nivelurile de la finele săptămânii trecute, acţiunile SIF Banat-Crişana sunt în scădere cu 5,75%, iar titlurile SIF Muntenia cu 6,55%.

„Cred că evoluţia acţiunilor SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia este mai degrabă legată de fundamentele pe care se bazează aceste companii. Pentru primul semestru cele două companii au raportat cele mai mici profituri din tot sectorul. Ştirea privind preluarea indirectă a SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana cred că este inclusă în preţ de vreme ce intenţia a fost formulată încă din luna februarie”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest şi indirect controlul asupra SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de către SIF Banat-Crişana.

La închiderea pieţei principale, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost cu 0,3% peste nivelul de joi.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,29%, în timp ce indicele extins BET-BK a coborât cu 0,36%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Momentan, optimismul este dominant pe pieţele externe şi cred că vom avea parte de o vară atipică. Dacă până acum eram obişnuiţi cu o evoluţie laterală pe volume mici, de data aceasta cred că vom mai avea parte de creşteri, iar odată cu ele, cu siguranţă vor apărea şi volumele. Activele riscante încă sunt căutate la nivel global atâta vreme cât băncile centrale continuă să inunde pieţele cu lichidităţi”, a mai spus brokerul.

La închiderea şedinţei de vineri, pe piaţa principală, tranzacţii de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei, de 27,4 milioane lei (6,2 milioane euro), a fost cu două treimi peste cea de joi, de 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro). Peste 80% din rulajul de vineri a fost asigurat de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (15 milioane lei, din care cinci deal-uri de 10,2 milioane lei), OMV Petrom (5,8 milioane lei, din care şase deal-uri de 5,5 milioane lei) şi transferuri cu titlurile Erste (1,9 milioane lei).

Fondul de investiţii BT Invest1, din grupul Banca Transilvania, a scos vineri la vânzare un pachet reprezentând 2,5% din acţiunile SIF Moldova (SIF2), însă nu le-a vândut deoarece a cerut un preţ de 2,06 lei/acţiune, aproape dublu faţă de ultima cotaţie a acestor acţiuni pe bursă, de 1,21 lei/titlu.

Ordinul de vânzare a fost plasat în condiţiile în care fosta Comisiei a Valorilor Mobiliare (CNVM), în prezent Autoritatea de Supraveghere Financiară, a dispus în luna aprilie ca „grupul Banca Transilvania” să îşi diminueze participaţia la SIF Moldova la 5% din titluri.

Grupul deţine indirect aproape 10% din acţiunile SIF Moldova, atât acţiuni propriu-zise, cât şi prin intermediul unor warrant-uri emise de casa cehă de brokeraj Wood&Company, cu care „grupul” acţionează concertat, potrivit unui atestat emis în aprilie de CNVM.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 73.000 de lei, faţă de 93.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...