Bursa a încheiat în stagnare, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a încheiat în stagnare şedinţa de joi, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape 60% din lichiditatea de doar 17,2 milioane lei.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 15:05
Bursa a încheiat în stagnare, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

În primele minute de tranzacţionare piaţa a fost în creştere uşoară, însă după ora 11:00 s-a aliniat la traiectoria burselor vest-europene şi a început să scadă. După ora 15:30, piaţa s-a întors în imediata apropiere a nivelului de miercuri şi a fluctuat nesemnificativ până la închidere.

La fel ca în şedinţele precedente, volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 8 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Criza politică din Statele Unite nu mai poate fi considerată începând de azi un factor al apatiei şi al lichidităţii slabe. Cred că blocajul de acum este justificat atât de aşteptarea lansării ofertei Romgaz, cât şi de oferta de cumpărare de acţiuni derulată de Fondul Proprietatea. Lichidităţile sunt păstrate pentru a participa la oferta Romgaz şi, pe de altă parte, o mare parte din titlurile Fondului Proprietatea sunt blocate în vederea participării la oferta de cumpărare”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,2%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,16% sub ziua precedentă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu doar 0,23%.

Fluctuaţii uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, care au scăzut cu 0,16% şi, respectiv, cu 0,07%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,2 milioane lei (3,8 milioane euro), cu 8% sub rulajul de miercuri, de 18,6 milioane lei (4,2 milioane euro). Aproape 60% din lichiditatea de joi a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (10,2 milioane lei, din care un deal de aproape 1,5 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,82%, la 0,796 lei, continuând să se apropie de preţul record atins în primele minute ale şedinţei de vineri, de 0,8095 lei.

„Dacă ne uităm la evoluţia preţului din ultimele şedinţe, putem spune că investitorii sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia preţului acţiunilor FP după oferta publică. Teoretic, se vor elibera multe acţiuni care ar putea pune presiune la vânzare, însă există şi scenariul în care o parte dintre investitori îşi vor cumpăra acţiuni FP din piaţă pentru a-şi reîntregi portofoliile după ce au vândut în ofertă. Optimismul este susţinut şi de intervenţia celui mai mare acţionar pentru completarea ordinii de zi a AGA din noiembrie cu câteva puncte importante”, a afirmat brokerul de la Prime Transaction.

Cel mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, a propus prelungirea cu doi ani a mandatului de administrator al Franklin Templeton, începând din 2014. Administratorul va trebui să îndeplinească două ţinte legate de diferenţa dintre preţul din piaţă al acţiunilor şi activul net al Fondului, precum şi de distribuirea de bani către acţionari.

Până la finalul şedinţei de joi, investitorii au suprasubscris cu 48% oferta de cumpărare lansată marţi de Fondul Proprietatea (FP) pentru răscumpărarea unui pachet de 4,35% din titluri. Doar din patru ordine a fost depăşit cu 15% volumul de acţiuni pe care FP îl vizează în această operaţiune

Investitorii au plasat 297 de ordine pentru 888,7 milioane de acţiuni, care reprezintă 6,45% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei. Oferta a început marţi şi Fondul este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru pachetul de acţiuni vizat.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica în oferta pentru listare au fost realizate, joi, 68 de operaţiuni în valoare cumulată de 197.000 de lei, iar preţul stagnat la 11,27 lei.

Cotaţia este cu 0,62% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă). Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 3,74% şi, respectiv, cu 9,4%.

La finalul şedinţei, în sistemul Bursei au fost înregistrate rezultatele ofertei publice prin care omul de afaceri Gheorghe Iaciu a cumpărat 0,6% din acţiunile Impact (IMP) în oferta de preluare derulată în ultimele săptămâni, pentru 266.000 de lei (60.000 de euro). În această perioadă el a achiziţionat direct din piaţă 3,21% din titlurile companiei, cu 1,3 milioane lei (310.000 de euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 295.000 de lei, faţă de 521.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...