Bursa a încheiat ziua în creştere uşoară, pe un rulaj care a depăşit cu greu 10 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere cu 0,42%, iar lichiditatea a fost de doar 11,1 milioane de lei, cele mai tranzacţionate fiind acţiunile Romgaz (2,48 milioane lei) şi SIF Tranilvania (2,3 milioane lei).
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 16:05
Bursa a încheiat ziua în creştere uşoară, pe un rulaj care a depăşit cu greu 10 milioane lei

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în urcare cu 0,38%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,51% peste nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu doar 0,24%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,35%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,3% sub nivelul de joi.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,1 milioane lei (2,49 milioane euro), cu 44% sub rulajul de joi, de 26,9 milioane lei. Aproape 43% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Romgaz (2,48 milioane lei) şi SIF Transilvania (aproape 2,3 milioane lei).

Acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 0,43%, la 34,65 lei. Pe piaţa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 0,66%, la 10,62 dolari (34,99 lei).

Pe piaţa de la Bucureşti au fost transferate 71.563 de acţiuni Romgaz, iar la închiderea pieţei principale de la BVB, pe bursa de la Londra erau rulate 217.816 certificate de depozit Romgaz, de trei ori mai mare decât rulajul de la Bucureşti. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde o acţiune Romgaz.

La închiderea pieţei principale, transferuri de peste 1 milion de lei mai înregistrau doar acţiunile OMV Petrom (1,8 milioane lei).

Acţiunile Fondul Proprietatea au fost suspendate vineri de la tranzacţionare, pentru derularea AGA.

Printre cele mai importante hotârări adoptate se regăsesc prelungirea de principiu a mandatului Franklin Templeton ca administrator al FP cu doi ani, câteva criterii de performanţă pe care administratorul Fondului trebuie să le îndeplinească şi un nou program de răscumpărare de acţiuni. Reducerea capitalului cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor către acţionari, prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 lei, nu a putut fi discutată întrucât şedinţa AGA de vineri nu a întrunit cvorumul necesar, de 50%.

Reducerea capitalului urmează să fie discutată luni într-o nouă AGA, la a doua convocare.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 706.000 lei, peste lichiditatea de 214.000 de lei în ziua precedentă.

La finalul sesiunii locale, marile pieţe europene consemnau variaţii mixte, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de vineri indecis, în urma unor date economice pozitive care au compensat temerile că Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite ar putea începe în curând restrângerea măsurilor de stimulare a economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, amintind că a fost emisă ordonanţa în acest sens....
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...