Bursa a închis în creştere cu 0,86%. Acţiunile FP au atins un nou record

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,86%, într-o piaţă în care atenţia jucătorilor a rămas îndreptată spre acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 2,75% şi au ajuns la un nou record, de 0,84 lei/acţiune.
Economica.net - vin, 29 nov. 2013, 16:26
Bursa a închis în creştere cu 0,86%. Acţiunile FP au atins un nou record

Piaţa a deschis indecis, bursa trecând pe verde în a doua parte a zilei, când au crescut şi volumele de tranzacţionare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în urcare cu 0,94%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,2% peste nivelul de joi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,66%. Acţiunile SIF-urilor au urcat cu până la 2,22%, continuând evoluţia pozitivă din precedentele zile, susţinute de declaraţia vicepreşedintelui ASF Mircea Ursache, care a afirmat că instituţia ar putea permite SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele, să răscumpere titluri, iar în viitor ar putea propune şi creşterea pragului de deţinere, limitat la 5% în prezent.

Acţiunile FP au închis în creştere cu 2,75%, la 0,84 lei, reprezentând cel mai ridicat nivel de la listare.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 1,02% şi, respectiv, 0,81%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Jucătorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 59,03 milioane lei (13,31 milioane euro), cu 53% peste rulajul de joi, de 38,4 milioane lei (8,6 milioane euro).

Cele mai tranzacţionate au fost titlurile Fondului Proprietatea (15,63 milioane lei), urmate de acţiunile OMV Petrom (10,14 milioane lei).

Lichiditatea a fost susţinută şi de un transfer deal cu acţiunile BRD, în valoare de 9 milioane lei. Titlurile au fost cedate la un preţ de 9 lei, cotaţia de la închiderea de joi.

Pe piaţa principală, rulaje de peste un milion au înregistrat acţiunile Banca Transilvania (4,6 milioane lei), SIF Oltenia (3,4 milioane lei), BRD (2,79 milioane lei), Transgaz (2,6 milioane lei) şi Romgaz (1,3 milioane lei).

Acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut cu 0,25%, la 35,5 lei.

Ultima cotaţie de vineri a acţiunilor Romgaz la BVB este cu 18,3% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale. Cotaţia este, totodată, cu 24,5% şi, respectiv, cu 21,99% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (5% şi 3%). Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

Pe piaţa de la Bucureşti, investitorii au transferat 36.944 de acţiuni Romgaz, iar pe bursa de la Londra, la finalul şedinţei de la BVB, erau înregistrate transferuri cu 421 de certificate de depozit (GDR) Romgaz. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde o acţiune Romgaz.

La bursa de la Londra, preţul GDR-urilor a crescut cu 0,74%, la 10,93 dolari (35,67 lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,58 milioane de lei, faţă de 247.000 de lei în ziua anterioară.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile burse europene erau în creştere uşoară.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...