Bursa a închis în scădere; drepturile de alocare Nuclearelectrica au avut cel mai mare rulaj

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 0,72%, iar drepturile de alocare aferente acţiunilor vândute de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au acoperit mai mult de o treime din rulajul total, de 20,3 milioane lei (4,58 milioane euro).
Economica.net - lun, 07 oct. 2013, 15:03
Bursa a închis în scădere; drepturile de alocare Nuclearelectrica au avut cel mai mare rulaj

Cu drepturile de alocare de la Nuclearelectrica au fost realizate operaţiuni în valoare cumulată de 7,74 milioane lei, din care suma de 5,7 milioane lei reprezintă un transfer deal. Tranzacţia negociată a fost perfectată la un preţ de 11,64 lei/titlu, cu 0,68% peste nivelul de vineri.

Pe piaţa principală au fost realizate operaţiuni în valoare de două milioane lei, iar ultimul schimb a fost încheiat la 11,61 lei, în scădere cu 0,94% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 3,27 miliarde lei (738,4 milioane euro).

Drepturile de alocare au închis prima şedinţă de la BVB la preţul de 11,72 lei, cu 4,64% peste cotaţia de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute acţiunile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

În acelaşi timp, acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au consemnat cel mai mare avans din piaţă, de 10,59%, la 0,2267 lei, după anunţul privind majorarea preţului din oferta de preluare a companiei, derulată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Evoluţia a venit pe un rulaj de doar 160.000 de lei.

Omul de afaceri a ridicat cu 37%, la 0,22 lei/acţiune, preţul din oferta de preluare pe care a lansat-o la dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP), astfel că pentru tot pachetul vizat în această operaţiune ar putea plăti 26,8 milioane lei (6 milioane euro). Oferta vizează un pachet reprezentând aproape 61,7% din acţiunile Impact, celelalte titluri fiind deja în portofoliul lui Iaciu.

Lichiditatea de la BVB a fost de 20,31 milioane lei ( 4,58 milioane euro), astfel că rulajul de pe drepturile de la Nuclearelectrica au acoperit 38% din total.

„Volumul este aproape la jumătate din media zilnică a anului 2013, deci se poate spune ca avem o piaţă apatică din punctul de vedere al tranzacţiilor. Se pare ca indicii bursieri de la Bucureşti urmează trendul descrescător existent pe pieţele externe, cauzat de neînţelegerile din Congresul American legate de bugetul pe anul fiscal 2014”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Potrivit lui Murgoci, investitorii sunt îngrijoraţi de aceste aspecte, însă nu a intrat nimeni în panică.

„În afară de acest eveniment important, piaţa noastră are în derulare o oferta publică de vânzare pe Adeplast, cu termen de finalizare 15 oct 2013. Finalizarea cu succes a acestei oferte, coroborat cu închiderea ofertei Nuclearelectrica, ar putea reprezenta o ” încălzire ” pentru oferta de vânzare la Romgaz. În aceste condiţii, în următoarele săptămâni, piaţa noastră nu va excela în volume foarte mari, investitorii fiind mai precauţi şi mai atenţi la evenimentele în curs de derulare”, a mai spus reprezentantul Estinvest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,81%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,6%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 1,32% sub închiderea de vineri.

Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,79%, iar BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietate, a scăzut cu 0,81%.

Cele mai lichide acţiuni de la BVB au fost Transgaz (2 milioane lei) şi FP (1,52 milioane lei). Titlurile Transgaz au închis în scădere cu 0,16%, la 186,2 lei, iar ultimul schimb cu acţiunile FP a fost perfectat la 0,753 lei, în scădere cu 2,21% faţă de vineri.

Bursele europene afişau scăderi de până la 0,6% la finalul sesiunii locale, investitorii fiind preocupaţi de blocajul din negocierile din Congres referitoare la creşterea limitei de îndatorare a SUA, necesară pentru ca ţara să nu ajungă în situaţa de a nu-şi plăti datoriile (default).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...