Bursa a închis în scădere; drepturile de alocare Nuclearelectrica au avut cel mai mare rulaj

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 0,72%, iar drepturile de alocare aferente acţiunilor vândute de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au acoperit mai mult de o treime din rulajul total, de 20,3 milioane lei (4,58 milioane euro).
Economica.net - lun, 07 oct. 2013, 15:03
Bursa a închis în scădere; drepturile de alocare Nuclearelectrica au avut cel mai mare rulaj

Cu drepturile de alocare de la Nuclearelectrica au fost realizate operaţiuni în valoare cumulată de 7,74 milioane lei, din care suma de 5,7 milioane lei reprezintă un transfer deal. Tranzacţia negociată a fost perfectată la un preţ de 11,64 lei/titlu, cu 0,68% peste nivelul de vineri.

Pe piaţa principală au fost realizate operaţiuni în valoare de două milioane lei, iar ultimul schimb a fost încheiat la 11,61 lei, în scădere cu 0,94% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 3,27 miliarde lei (738,4 milioane euro).

Drepturile de alocare au închis prima şedinţă de la BVB la preţul de 11,72 lei, cu 4,64% peste cotaţia de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute acţiunile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

În acelaşi timp, acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au consemnat cel mai mare avans din piaţă, de 10,59%, la 0,2267 lei, după anunţul privind majorarea preţului din oferta de preluare a companiei, derulată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Evoluţia a venit pe un rulaj de doar 160.000 de lei.

Omul de afaceri a ridicat cu 37%, la 0,22 lei/acţiune, preţul din oferta de preluare pe care a lansat-o la dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP), astfel că pentru tot pachetul vizat în această operaţiune ar putea plăti 26,8 milioane lei (6 milioane euro). Oferta vizează un pachet reprezentând aproape 61,7% din acţiunile Impact, celelalte titluri fiind deja în portofoliul lui Iaciu.

Lichiditatea de la BVB a fost de 20,31 milioane lei ( 4,58 milioane euro), astfel că rulajul de pe drepturile de la Nuclearelectrica au acoperit 38% din total.

„Volumul este aproape la jumătate din media zilnică a anului 2013, deci se poate spune ca avem o piaţă apatică din punctul de vedere al tranzacţiilor. Se pare ca indicii bursieri de la Bucureşti urmează trendul descrescător existent pe pieţele externe, cauzat de neînţelegerile din Congresul American legate de bugetul pe anul fiscal 2014”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Potrivit lui Murgoci, investitorii sunt îngrijoraţi de aceste aspecte, însă nu a intrat nimeni în panică.

„În afară de acest eveniment important, piaţa noastră are în derulare o oferta publică de vânzare pe Adeplast, cu termen de finalizare 15 oct 2013. Finalizarea cu succes a acestei oferte, coroborat cu închiderea ofertei Nuclearelectrica, ar putea reprezenta o ” încălzire ” pentru oferta de vânzare la Romgaz. În aceste condiţii, în următoarele săptămâni, piaţa noastră nu va excela în volume foarte mari, investitorii fiind mai precauţi şi mai atenţi la evenimentele în curs de derulare”, a mai spus reprezentantul Estinvest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,81%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,6%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 1,32% sub închiderea de vineri.

Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,79%, iar BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietate, a scăzut cu 0,81%.

Cele mai lichide acţiuni de la BVB au fost Transgaz (2 milioane lei) şi FP (1,52 milioane lei). Titlurile Transgaz au închis în scădere cu 0,16%, la 186,2 lei, iar ultimul schimb cu acţiunile FP a fost perfectat la 0,753 lei, în scădere cu 2,21% faţă de vineri.

Bursele europene afişau scăderi de până la 0,6% la finalul sesiunii locale, investitorii fiind preocupaţi de blocajul din negocierile din Congres referitoare la creşterea limitei de îndatorare a SUA, necesară pentru ca ţara să nu ajungă în situaţa de a nu-şi plăti datoriile (default).

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...