Bursa a închis în urcare; tranşa pentru micii investitori la oferta Romgaz este suprsubscrisă cu 22%

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere cu 0,2%, într-o piaţă cu lichiditate redusă, iar la oferta de vânzare Romgaz tranşa destinată micilor investitori este suprasubscrisă cu 22,6% după ce au fost plasate ordine de cumpărare de 76,4 milioane euro.
Economica.net - vin, 25 oct. 2013, 15:07
Bursa a închis în urcare; tranşa pentru micii investitori la oferta Romgaz este suprsubscrisă cu 22%

Până vineri, la ora 16:40, a patra zi de ofertă, au fost înregistrate ordine pentru 9,373 milioane de titluri cu discount de 5% şi ordine pentru 1,26 milioane de titluri fără discount.

Astfel, volumul de acţiuni subscrise şi înregistrate în sistemul Bursei depăşeşte cu 22,6% numărul de titluri din tranşa destinată micilor investitori (care reprezintă 15% din toate titlurile scoase la vânzare), însumând 340,27 milioane lei (76,4 milioane euro).

Micii investitori beneficiază de discounturi doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune.

Volumele de tranzacţionare cu majoritatea acţiunilor de la BVB au fost reduse de la debutul ofertei Romgaz, cu excepţia zilelor când SIF Muntenia a cumpărat pachete importante la Biofarm.

Pe segmentul acţiunilor, tranzacţiile au totalizat 14,22 milioane lei (3,19 milioane de euro), cele mai trasferate fiind titlurile Erste Bank (4,02 milioane lei ) şi SIF Oltenia (3,03 milioane lei).

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,16%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, în scădere cu 0,15%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut uşor, cu 0,1%.

În acelaşi timp, indicele BET-XT s-a plasat cu 0,24% peste închiderea de joi, iar indicele BET-BK a urcat cu 0,14%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica au crescut cu 0,18%, la preţul de 11 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate transferuri în valoare cumulată de 874.000 lei.

Drepturile Nuclearelectrica vor fi suspendate de la tranzacţonare începând de marţi, 29 octombrie, în vederea înregistrării de către Depozitarul Central a majorării de capital rezultate în urma ofertei publice. Pe 31 octombrie ar urma să se facă decontarea, iar pe 1 noiembrie să se opereze majorarea capitalului. Astfel, oricând dupa această dată acţiunile Nuclearelectrica ar putea intra la tranzacţionare la BVB.

În cadrul ofertei derulate de Fondul Proprietatea, subscrierile depăşesc de patru ori numărul acţiunilor vizate. Fondul Proprietatea vrea să răscumpere prin această operaţiune 4,35% din acţiuni.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele europene afişau evoluţii mixte, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de vineri în creştere, în urma rezultatelor financiare ale unor companii care au depăşit aşteptările.

Monica Juganaru, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în Bulgaria a scăzut în primele trei luni din an până la 4,9%
Rata șomajului în Bulgaria a scăzut în primele trei luni din an până la 4,9%
Rata şomajului în Bulgaria s-a situat la 4,9% în primul trimestru din 2022, în scădere cu 1,4 puncte procentuale faţă de perioada similară din 2021, potrivit datelor publicate joi de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva îi avertizează pe liderii mondiali că trebuie să fie pregătiți să înfrunte noi șocuri inflaționiste
Șefa FMI Kristalina Georgieva îi avertizează pe liderii mondiali că trebuie să fie pregătiți să înfrunte noi șocuri ...
Liderii mondiali trebuie să devină mai obişnuiţi cu lupta împotriva presiunilor inflaţioniste, a declarat joi, pentru ...
Deficitul bugetar în statele UE va putea sări de 3% și-n 2023. Bruxelles-ul va propune menținerea suspendării reglementărilor fiscale – surse Reuters
Deficitul bugetar în statele UE va putea sări de 3% și-n 2023. Bruxelles-ul va propune menținerea suspendării reglementărilor ...
Comisia Europeană va propune probabil luni menţinerea în 2023 a suspendării reglementărilor fiscale, din cauza incertitudinii ...
Joe Biden: Finlanda și Suedia îndeplinesc toate criteriile de aderare la NATO
Joe Biden: Finlanda și Suedia îndeplinesc toate criteriile de aderare la NATO
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a afirmat joi că Finlanda şi Suedia îndeplinesc "toate criteriile" ...