Bursa a pierdut câştigul de la deschidere, însă acţiunile Fondului Proprietatea au rămas pe verde

Bursa de la Bucureşti a pierdut câştigul de la deschidere şi s-a întors la nivelul de vineri, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost printre puţinele care au rămas pe creştere, întorcându-se spre maximele istorice, în timp ce titlurile SIF-urilor au scăzut cu până la 1,6%.
Economica.net - lun, 12 aug. 2013, 10:36
Bursa a pierdut câştigul de la deschidere, însă acţiunile Fondului Proprietatea au rămas pe verde

Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,3%, revenind pe verde după scăderea uşoară înregistrată vineri. Totuşi, după primele două ore de tranzacţionare, majoritatea acţiunilor importante au început să scadă, ducând pe roşu indicii bursieri, piaţa de la Bucureşti urmând linia burselor vest-europene.

Astfel, la ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,36%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,23% peste închiderea de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,46%. Acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu 0,8% – 1,58%, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,1%.

Astfel, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au întors spre maximul istoric atins de mai multe ori atât joi, cât şi vineri, când unele tranzacţii au fost realizate la 0,691 lei/titlu. La mijlocul şedinţei, aceste titluri erau cotate la 0,6875 lei şi înregistrau cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 2,4 milioane lei.

Indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,51% sub nivelul de vineri, iar indicele extins BET-BK a fost în scădere cu 0,6%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 6,9 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare la jumătatea rulajului din prima parte a şedinţei precedente, de 14 milioane lei (3,1 milioane euro). Acţiunile Fondului Proprietatea (2,4 milioane lei) şi Erste (1,1 milioane lei) au fost cele mai lichide din piaţă şi au asigurat peste jumătate din rulajul pieţei.

Titlurile Erste au scăzut cu 0,71%, la 112 lei (25,31 euro), urmând evoluţia de la Viena, unde au coborât cu 1,03%, la 25,45 euro.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, corectându-se după ce au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 10 săptămâni. Pieţele au deschis ziua în creştere uşoară, însă, apoi, au început să scadă treptat.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...