Bursa a pierdut câştigul de la deschidere, însă acţiunile Fondului Proprietatea au rămas pe verde

Bursa de la Bucureşti a pierdut câştigul de la deschidere şi s-a întors la nivelul de vineri, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost printre puţinele care au rămas pe creştere, întorcându-se spre maximele istorice, în timp ce titlurile SIF-urilor au scăzut cu până la 1,6%.
Economica.net - lun, 12 aug. 2013, 10:36
Bursa a pierdut câştigul de la deschidere, însă acţiunile Fondului Proprietatea au rămas pe verde

Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,3%, revenind pe verde după scăderea uşoară înregistrată vineri. Totuşi, după primele două ore de tranzacţionare, majoritatea acţiunilor importante au început să scadă, ducând pe roşu indicii bursieri, piaţa de la Bucureşti urmând linia burselor vest-europene.

Astfel, la ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,36%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,23% peste închiderea de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,46%. Acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu 0,8% – 1,58%, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,1%.

Astfel, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au întors spre maximul istoric atins de mai multe ori atât joi, cât şi vineri, când unele tranzacţii au fost realizate la 0,691 lei/titlu. La mijlocul şedinţei, aceste titluri erau cotate la 0,6875 lei şi înregistrau cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 2,4 milioane lei.

Indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,51% sub nivelul de vineri, iar indicele extins BET-BK a fost în scădere cu 0,6%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 6,9 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare la jumătatea rulajului din prima parte a şedinţei precedente, de 14 milioane lei (3,1 milioane euro). Acţiunile Fondului Proprietatea (2,4 milioane lei) şi Erste (1,1 milioane lei) au fost cele mai lichide din piaţă şi au asigurat peste jumătate din rulajul pieţei.

Titlurile Erste au scăzut cu 0,71%, la 112 lei (25,31 euro), urmând evoluţia de la Viena, unde au coborât cu 1,03%, la 25,45 euro.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, corectându-se după ce au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 10 săptămâni. Pieţele au deschis ziua în creştere uşoară, însă, apoi, au început să scadă treptat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA – Congresul a depăşit un prim obstacol pentru a evita un shutdown
SUA – Congresul a depăşit un prim obstacol pentru a evita un shutdown
Congresul SUA a depăşit joi un prim obstacol pentru a evita o paralizie a serviciilor federale la acest sfârşit de săptămână, ...
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 3.12.2021
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 3.12.2021
Euro începe ultima zi lucrătoare a săptămânii la 4,95 lei, pe piaţa interbancară.
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi transferă activitățile sub cupola unui holding. Au adus în țară 29,7 milioane de euro
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi ...
Grupul elvețian Ameropa, cu activități în tradingul de cereale și producție de îngrășăminte pentru agricultură, ...