Bursa a pierdut câştigul fragil de la deschidere, într-o piaţă cu rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a pierdut câştigul fragil de la deschidere, într-o piaţă unde puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de doar 5 milioane lei.
Economica.net - lun, 06 ian. 2014, 12:21
Bursa a pierdut câştigul fragil de la deschidere, într-o piaţă cu rulaj foarte redus

Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,23%, după ce vineri, în prima şedinţă din acest an, a scăzut cu 0,11%. După prima oră de tranzacţionare, piaţa s-a întors însă pe roşu, urmând mişcarea burselor vest-europene, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie foarte reduse.

La ora 14:00, indicele general al Bursei, BET-C, era în stagnare.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în imediata apropiere a nivelului de vineri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere cu doar 0,11%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,61%.

Totodată, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,14%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,36% sub şedinţa de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul pieţei, de doar 5 milioane lei (1,1 milioane euro), a fost de aproape trei ori sub rulajul din primele trei ore de tranzacţionare de vineri, de 13,7 milioane lei (cu puţin peste 3 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Transgaz (1,1 milioane lei), Fondul Proprietatea (750.000 de lei) şi SIF Oltenia (650.000 de lei).

Acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,27%, la 185 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,82%, la 0,849 lei.

Pieţele vest-europene au oscilat uşor în prima parte a zilei, iar la mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în creştere cu până la 0,3%, iar piaţa de la Londra era în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...