Bursa a revenit foarte uşor pe verde, iar acţiunile Fondului Proprietatea au stabilit un nou record

Acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou record, iar piaţa a revenit foarte uşor chiar la închidere, după ce în prima parte a zilei a scăzut în principal din cauza corecţiilor de pe bursele externe şi doar marginal influenţată de decizia preşedintelui Băsescu de a nu aproba memorandul cu FMI.
Economica.net - mar, 03 dec. 2013, 15:34
Bursa a revenit foarte uşor pe verde, iar acţiunile Fondului Proprietatea au stabilit un nou record

Piaţa locală a trecut pe roşu încă din primele minute ale şedinţei, recuplându-se la linia burselor externe şi punând capăt unui şir de patru zile consecutive de creştere.

Scăderile au venit, totodată, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Şeful statului a cerut Guvernului să caute alte măsuri de compensare, în principal prin eliminarea cheltuielilor suplimentare destinate autorităţilor locale, altele decât co-finanţarea proiectelor realizate cu fonduri UE.

Suspendarea acordului cu FMI a afectat în primul rând cursul de schimb leu/euro, care a urcat în prima parte a zilei cu 1%, la 4,4780 lei/euro, trecând de nivelul de 4,47 lei/euro pentru prima dată în ultimele două luni.

Pe de altă parte, efectele suspendării acordului cu FMI au fost marginale pe bursă, investitorii fiind mai degrabă atenţi la traiectoria pieţelor internaţionale, care au scăzut pentru a doua zi consecutiv.

Piaţa de la Bucureşti a revenit pe verde chiar în ultimele secunde, indicele general al bursei, BET-C, închizând ziua cu numai 0,06% peste nivelul de luni.

„După creşterile susţinute din ultimul timp, era binevenită o corecţie pe piaţa locală. Scăderea a fost generată de o conjunctură de factori, unul fiind cel extern, pieţele europene şi cea americană înregistrând corecţii din zona maximelor istorice. Corecţiile de pe plan extern nu sunt foarte consistente, deocamdată, ceea ce ne poate duce cu gândul spre o ajustare, care să determine un «Christmas rally» (creştere a pieţelor care de regulă are loc în apropierea Crăciunului – n.r.) mai susţinut. Din păcate, pe lângă factorul extern, a apărut şi unul intern, neaşteptat şi nejustificat din punctul meu de vedere. Acest factor îl reprezintă refuzul preşedintelui ţării de a semna memorandumul cu FMI, decizie care a reaprins «flacăra neîncrederii» în ochii investitorilor”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Tod, directorul general al casei de brokeraj Rombell Securities.

În ultimele două săptămâni, indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut în doar trei zile, iar BET a încheiat doar două şedinţe pe roşu.

Astfel, începând din 14 noiembrie, indicele BET-C (care nu include şi titlurile SIF-urilor) a crescut cu 4%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni (fără SIF-uri), a avansat cu 5,25%. Raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET-C este pe plus cu 19,22%, iar BET este în creştere cu 24%.

Indicele BET-C este în apropierea celui mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, iar BET este la maximul de după mijlocul anului 2008.

Totuşi, comparativ cu maximele istorice atinse în 2007, indicele general BET-C este încă pe minus cu 55%, iar BET cu 41%.

Indicele BET a încheiat şedinţa de marţi în scădere nesemnificativă, cu 0,05%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasează cu 0,51% sub nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,58%. Acţiunile SIF-urilor au consemnat scăderi cuprinse între 0,55% (SIF Moldova) şi 1,49% (SIF Transilvania), iar titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,53%.

În ultimele două săptămâni, indicele BET-FI (al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea) a încheiat doar o zi în stagnare, iar în celelalte 11 şedinţe a urcat cumulat cu 11,42%. BET-FI se plasează, astfel, cu 22,15% peste nivelul de la sfârşitul anului trecut şi este la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi opt luni.

Acţiunile SIF-urilor au urcat în ultimele două săptămâni cu 8,06% – 19,66%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 8,49%.

Indicele extins BET-XT a scăzut marţi cu 0,25%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,7% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Un alt fapt care ne duce cu gândul că avem de-a face cu o corecţie temporară este legat de volumele tranzacţionate, care sunt destul de mici faţă de cele înregistrate atunci când piaţa era în creştere. Se pare că nu sunt prea mulţi investitorii dispuşi să marcheze acum profiturile consistente obţinute în ultimul timp”, a afirmat brokerul de la Rombell Securities.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 37,1 milioane lei (8,3 milioane euro), cu 24% sub lichidatea şedinţei precedente, de 48,9 milioane lei (11 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea de marţi a fost asigurată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (15,8 milioane de lei) şi OMV Petrom (3,6 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost pe roşu încă din primele minute, însă în ultima oră au revenit pe verde şi au urcat cu 0,58%, atingând un nou maxim istoric, de 0,861 lei. La închiderea zilei, titlurile FP au fost cotate la 0,8605 lei, cu 0,53% peste nivelul de luni.

În ultima oră a şedinţei, au fost transferate titluri FP reprezentând aproape jumătate din tot rulajul de marţi al acestor acţiuni.

„Sunt câteva acţiuni care sunt aproape de neclintit şi în care investitorii au încredere, în speţă acţiunile Fondului Propriatea şi chiar Impact. În cazul acţiunilor Impact, achiziţiile din ultimul timp ale principalului acţionar par să fi lăsat piaţa fără ofertă de acţiuni, titlurile companiei fiind deja la a cincea şedinţă de creştere a preţului cu mai mult de 10%”, a mai spus Tod.

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au fost printre puţinele titluri din piaţă care au evoluat pe verde, continuând evoluţia din precedentele şedinţe. Preţul a urcat cu 10,56%, la 0,581 lei, pe un rulaj de 243.000 de lei.

În ultimele şase şedinţe, aceste titluri au crescut cumulat cu peste 92%, pe fondul achiziţiilor realizate de cei mai mari acţionari ai companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici.

Preţul a urcat în acest an de peste 5 ori, evoluţia fiind susţinută în principal de intrarea lui Iaciu în acţionariatul Impact. Acţiunile Impact sunt tranzacţionate în prezent la 0,579 lei, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi şapte luni.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,46%, la 1,52 lei, pe al treilea rulaj din piaţă, de 2,4 milioane lei.

Pe de altă parte, acţiunilor Romgaz au scăzut cu 0,28%, la 35,4 lei, în timp ce cotaţia certificatelor de depozit Romgaz a coborât pe piaţa de la Londra cu 0,84%, la 10,68 dolari (35,17 lei).

La Bucureşti au fost transferate 53.943 de acţiuni Romgaz, iar pe piaţa de la Londra, până la finalul şedinţei de la BVB, au fost rulate 129.817 de certificate de depozit (GDR). Fiecărui certificat îi corespunde o acţiune Romgaz. Tranzacţiile de la BVB au însumat 1,9 milioane lei, iar operaţiunile de Londra au fost de 1,3 milioane dolari (4,5 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 568.000 de lei, faţă de 1,2 milioane lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au coborât cu până la 1,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Israel ia în considerare opinia SUA, dar va acţiona în funcţie de „interesul său naţional” – Netanyahu
Israel ia în considerare opinia SUA, dar va acţiona în funcţie de „interesul său naţional” – Netanyahu
Guvernul israelian va lua în considerare opinia Statelor Unite, însă va determina răspunsul său la atacul cu rachete lansat de Iran în funcţie de "interesul său naţional", a declarat......
Ciolacu, întrebat cine a câştigat bătălia pe „Planşeul Unirii”: Nu a câştigat nimeni. Toată lumea a pierdut
Ciolacu, întrebat cine a câştigat bătălia pe „Planşeul Unirii”: Nu a câştigat nimeni. Toată lumea a pierdut
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că din "bătălia" pentru planşeul Unirii nu a câştigat nimeni, toată lumea ...
PSD: Pe listele pentru parlamentare nu vor fi incluse persoane care au fost trimise în judecată pentru corupţie
PSD: Pe listele pentru parlamentare nu vor fi incluse persoane care au fost trimise în judecată pentru corupţie
Consiliul Politic Naţional al PSD a hotărât, marţi, cu unanimitate de voturi, ca pe listele electorale ale partidului ...
China avertizează împotriva escaladării conflictului în Orientul Mijlociu în convorbiri telefonice cu omologii israelian şi iranian
China avertizează împotriva escaladării conflictului în Orientul Mijlociu în convorbiri telefonice cu omologii israelian ...
Ministrul de Externe Wang Yi a pledat pentru diplomaţie pentru a se evita o nouă escaladare a conflictului din Orientul ...