Bursa a revenit pe creştere uşoară, însă lichiditatea a fost salvată din nou de doar câteva acţiuni

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,37% în prima parte a şedinţei de joi, pentru prima dată în ultimele trei zile, însă recuperarea uşoară a venit într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, iar lichiditatea a fost salvată de doar câteva acţiuni.
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 10:41
Bursa a revenit pe creştere uşoară, însă lichiditatea a fost salvată din nou de doar câteva acţiuni

Piaţa a evoluat incert în prima oră de tranzacţionare, după care s-a stabilizat pe verde, iar interesul investitorilor a fost axat doar pe câteva acţiuni. La mijlocul şedinţei, transferuri de peste 100.000 de lei înregistrau titluri emise de 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,4 milioane lei (3,2 milioane euro), sumă de cinci ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de numai 2,8 milioane lei (644.000 de euro). Aproximativ trei sferturi din lichiditatea pieţei au reprezentat operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (9 milioane lei, din care două deal-uri de 5,5 milioane lei) şi cu acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (1,8 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au revenit peste pragul psihologic de 0,7 lei, iar la mijlocul şedinţei avansau cu 0,43%, fiind tranzacţionate la 0,701 lei.

În acelaşi timp, acţiunile BVB au continuat evoluţia de miercuri şi au urcat cu 2,13%, la 24 lei, pe rulaje în creştere. Astfel, în ultimele ultimele două şedinţe aceste titluri au avansat cu 6%, în urma avizului acordat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ca fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski să preia funcţia de director general al BVB.

Tranzacţiile realizate joi cu acţiunile BVB au însumat 1,8 milioane lei, iar volumul de titluri transferate reprezintă 1% din capitalul social al Bursei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,59% peste nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost în creştere cu 0,27%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,83%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,67% peste şedinţa precedentă, iar indicele BET-BK a crescut cu 0,64%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 1%. Bursele au revenit pe verde la deschiderea şedinţei, după trei zile consecutive de scădere, recuperarea venind după ce Rezerva Federală a SUA a publicat minuta şedinţei de politică monetară din iulie, care arată că oficialii băncii sunt mulţumiţi de planul preşedintelui instituţiei, Ben Bernanke, de a începe în acest an să reducă programul de relaxare cantitativă dacă situaţia economică din SUA va continua să se îmbunătăţească conform prognozelor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat definitiv. Asta după ce săptămâna ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră legale măsurile de izolare parțială
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 ...