Bursa a revenit pe verde, după trei zile consecutive de scădere

Bursa de la Bucureşti a continuat să evolueze în linie cu bursele externe şi a revenit uşor pe verde după trei zile consecutive de scădere, însă cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, iar rulajul a fost salvat de un deal cu 29% din acţiunile Transilvania Construcţii (COTR).
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 14:31
Bursa a revenit pe verde, după trei zile consecutive de scădere

La finalul şedinţei, indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,2%. În precedetele trei zile, indicele a coborât cumulat cu 2,8%, corecţia fiind influenţată de scăderile înregistrate de bursele externe, pe fondul temerilor investitorilor legate de o intervenţie militară a SUA şi a aliaţilor în Siria.

Pieţele au revenit pe verde uşor încă din primele minute ale şedinţei de joi, linia fiind urmată şi de bursa de la Bucureşti. Totuşi, cei mai mulţi investitori de la BVB au fost prudenţi şi nu au intrat la tranzacţionare.

„Piaţa încearcă o consolidare la nivelurile actuale. Interesul pentru bluechip-uri (acţiunile lichide – n.r.) s-a temperat în special din cauza incertitudinilor care planează asupra pieţelor internaţionale. Este posibil ca în acest moment o parte din banii investitorilor să aştepte listarea Nuclearelectrica (oferta fiind estimată să înceapă pe 9 septembrie – n.r.). Cred că piaţa se află într-un moment în care are nevoie de un vector care să îi dea o direcţie semnificativă în următoarele luni. Majoritatea investitorilor aşteaptă decizia Fed în ceea ce priveşte programul QE3 (de stimulare a economiei prin injectarea de lichidităţi prin cumpărare lunară de obligaţiuni – n.r.) şi apoi vor acţiona în consecinţă. Cred că evenimentele din Siria pot avea doar un impact limitat şi de scurt timp asupra pieţei locale, iar în final vor conta fundamentele macroeconomice la nivel global”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de joi în creştere cu 0,27%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,23% peste nivelul decât miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,21% peste închiderea de miercuri, iar indicele BET-BK a crescut cu 0,39%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulaje de peste 1 milion de lei au înregistrat doar acţiunile emise de şase companii, respectiv Transilvania Construcţii (13,9 milioane lei, din care un deal de 13,8 milioane lei, cu 29,22% din titluri), Fondul Proprietatea (4,9 milioane lei), OMV Petrom (2,5 milioane lei), Banca Transilvania (1,8 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei), Transgaz (1,4 milioane lei) şi BRD (1,2 milioane lei, din care un deal de 850.000 de lei).

Deal-ul cu acţiunile Transilvania Construcţii a asigurat jumătate din lichiditatea pieţei, de 27 milioane lei (6 milioane euro). Rulajul este cu 9% sub cel de miercuri, de 29,7 milioane lei (6,7 milioane euro).

Pachetul de titluri Transilvania Construcţii a fost cumpărat de SIF Banat-Crişana (SIF1), la preţul de 50 lei, cu aproape 54% peste cel din urmă cu o săptămână, când societatea de investiţii financiare a început să cumpere acţiuni Transilvania Construcţii la preţuri din ce în ce mai mari. SIF Banat-Crişana a mai cumpărat acţiuni la firma de construcţii şi din piaţa principală, pachetul de achiziţionat joi urcând la 29,34% din titluri.

Prin aceste tranzacţii, participaţia SIF Banat-Crişana a urcat de la 20,29% la 49,63% din acţiunile Transilvania Construcţii. Astfel, societatea de investiţii financiare urmează să lanseze o ofertă obligatorie de preluare, pentru că a depăşit pragul de 33% din acţiuni, de la care este obligatorie o astfel de operaţiune.

După realizarea deal-ului cu 29,22% din acţiunile Transilvania Construcţii, preţul titlurilor a urcat pe piaţa principală cu 11,14%, la 50 lei. Ultimul transfer din piaţa principală a fost realizat la şase minute după deal. Pe piaţa principală au fost realizate 22 de operaţiuni, în valoare cumulată de 71.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţa principală, cu tranzacţii de 4,9 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,15%, la 0,6805 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 938.000 de lei, faţă de 7,5 milioane lei în şedinţa precedentă.

Aproape 95% din rulajul de miercuri a fost asigurat de mai multe tranzacţii prin care au fost transferate 47,65% din acţiunile firmei Nutrientul Palonta (NUTP), pentru 7 milioane lei (1,6 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%. În ultimele trei şedinţe, pieţele mature din Europa au scăzut cu 2,2%, pe fondul temerilor investitorilor legate de o intervenţie militară a SUA şi a aliaţilor în Siria.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...