Bursa a revenit pe verde la debutul şedinţei de joi, într-o piaţă cu rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a revenit pe verde şi a crescut cu 0,22% în prima jumătate de oră a şedinţei de joi, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 1,3 milioane lei.
Economica.net - joi, 05 dec. 2013, 09:22
Bursa a revenit pe verde la debutul şedinţei de joi, într-o piaţă cu rulaj redus

În şedinţa precedentă, piaţa locală a urmat linia burselor externe şi a scăzut cu aproape 0,5%, însă la debutul sesiunii de joi, bursa de la Bucureşti a revenit pe plus, deşi bursele europene au rămas pe roşu.

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,29% peste şedinţa de miercuri.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,21%. Acţiunile a patru dintre SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 0,14% şi 1,16%, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au scăzut cu 0,52%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,23%.

În şedinţa precedentă, acţiunile a patru SIF-uri au consemnat scăderi cuprinse între 0,54% şi 1,89%, titlurile SIF Oltenia au crescut cu 0,37%, iar titlurile FP au coborât cu 0,7%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,16% în prima jumătate de oră a şedinţei de joi, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,35% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1,3 milioane lei (291.000 de euro), rulajul fiind la jumătatea celui înregistrat în aceeaşi perioadă a şedinţei de miercuri, de 2,6 milioane lei (597.000 de euro).

Acţiunile Romgaz (SNG) şi Transelectrica (TEL) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 351.000 de lei şi, respectiv, de 200.000 de lei. Titlurile Transelectrica au crescut cu 0,67%, la 14,95 lei, iar acţiunile Romgaz au avansat cu 0,28%, la 35,35 lei, după ce în şedinţa anterioară au scăzut cu 0,42%.

Pe piaţa de la Londra nu au fost realizate transferuri cu certificatele de depozit (GDR) Romgaz. Fiecărui certificat îi corespunde o acţiune Romgaz.

Acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,23%, la 0,8565 lei, apropiindu-se de noul maxim istoric stabilit în primele minute ale şedinţei de miercuri, de 0,868 lei.

Fondul Proprietatea a anunţat miercuri seară că ar putea vinde o parte sau toate acţiunile deţinute la Transgaz (TGN), reprezentând aproape 15% din toate titlurile companiei naţionale de transport al gazelor naturale.

În acest scop, administratorul FP, compania americană Franklin Templeton, a desemnat Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment și Wood & Company Financial Services în calitate de consultanți pentru a evalua opțiunile strategice ale FP privind o parte sau toate participațiile Fondului de 14,99% din Transgaz.

Acţiunile Transgaz sunt suspendate joi de la tranzacţionare pentru întrunirea unei AGA.

Bursele europene au deschis joi în scădere cu până la 0,2%, în aşteptarea deciziilor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene şi Băncii Angliei.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...