Bursa a revenit uşor, pe un rulaj susţinut de acţiuni SIF Moldova, FP şi OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor europene şi a crescut cu 0,24% în prima parte a şedinţei de marţi, într-o piaţă în care rulajul a fost asigurat în proporţie de 77% de tranzacţii cu acţiunile SIF Moldova (SIF2), Fondului Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 11:13
Bursa a revenit uşor, pe un rulaj susţinut de acţiuni SIF Moldova, FP şi OMV Petrom

În prima oră piaţa a fluctuat foarte uşor şi după ora 11:00 cotaţiile celor mai multe acţiuni s-au stabilizat pe creştere uşoară. Atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, astfel că la mijlocul zilei doar cinci titluri consemnau rulaje de peste 500.000 de lei.

La scurt timp după ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,46% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,06%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, era în creştere cu 0,28%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 16,6 milioane lei (3,7 milioane euro), sumă cu 5% peste lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 15,8 milioane lei (3,6 milioane euro).

Rulajul a fost asigurat în proporţie de 77% de transferurile cu acţiuni SIF Moldova (6 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,5 milioane lei) şi OMV Petrom (2,4 milioane lei).

În prima oră a şedinţei a fost realizat un deal cu 0,48% din acţiunile SIF Moldova, pentru 3,2 milioane lei, la un preţ de 1,3 lei, cu 0,76% sub ultima cotaţie de luni pe piaţa principală. La mijlocul şedinţei de marţi, titlurile SIF Moldova erau în creştere cu 0,15% pe piaţa principală, fiind cotate la 1,312 lei, şi consemnau un rulaj de 2,7 milioane lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,541 lei, preţ în creştere cu 1,03%. Astfel, aceste titluri au recuperat o parte din corecţia, de 5,4%, înregistrată în precedentele cinci şedinţe.

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor OMV Petrom a fost asigurată de un deal, de 2,3 milioane lei, iar pe piaţa principală operaţiunile au cumulat numai 100.000 de lei. În cadrul deal-ului, titlurile OMV Petrom au fost cedate la preţul de 0,3915 lei, cu 0,61% sub nivelul de luni. Pe piaţa principală, aceste titluri au scăzut cu 0,48%, la 0,392 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,3%, recupânrând o parte din scăderile abrupte din şedinţa anterioară. Revenirea ar putea fi limitată de temerile investitorilor privind problema datoriilor statelor din zona euro, pe fondul aşteptărilor unor emisiuni de obligaţiuni programate de Spania şi Olanda. Randamentele obligaţiunilor Olandei au stagnat, în prima licitaţie după prăbuşirea coaliţiei de guvernare, iar Spania a reuşit să atragă finanţarea vizată, deşi randamentele cerute de investitori au crescut.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...